Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Hvězdný basketbalový výběr porazil v exhibici Čechy 100:97

Praha - Výběr nejlepších zahraničních basketbalistů působících v české lize dnes v Utkání hvězd NBL zopakoval loňské vítězství, když na pražské Folimance zdolal české hráče 100:97. Cizinci vybojovali již čtvrtou výhru nad českými basketbalisty, kteří v exhibičním zápase v minulosti triumfovali dvakrát. Jednou skončilo utkání remízou.

Cizinci v exhibici NBL porazili v Praze české basketbalisty
zdroj: ČTK autor: ČTK

Stejné vítěze jako loni měly i atraktivní doprovodné soutěže, které naopak ovládli čeští hráči. Ve střelbě trojek znovu kraloval děčínský Pavel Miloš, jenž porazil jasně Hurla Beechuma z Prostějova a Michala Vocetku z pořádajícího USK Praha. Mezi smečaři opět exceloval domácí showman Tomáš Satoranský, který předvedl hned dvě zarážky s prohozením míče mezi nohama.

Historickz sedmý duel mezi českými hráči a výběrem zahraničních borců znovu nabídl ofenzivní basketbal, ve kterém obrana nehrála téměř žádnou roli. Oba týmy se předháněly v počtu košů dosažených smečí, v prohazování míče mezi nohama soupeře či efektních přihrávkách.

Oba výběry sice měly své trenéry - cizinci Muliho Katzurina z Nymburka a Kena Scalabroniho z USK Praha a Češi Zbyňka Cholevu z Nového Jičína a děčínského Pavla Budínského, ti však měli na starosti prakticky jenom střídání. Taktické záměry hráče nezajímaly, hlavní bylo se dobře bavit.

K pobavení hráčů a publika pak pomohli nejen hráči, ale i ostatní aktéři utkání. Ladislav Sokolovský tak místo sebe nechal házet trestné hody moderátora zápasu a Pavel Beneš se zase potají domluvil s jedním z rozhodčích, který mu postavil výstavní clonu.

Po herní stránce se však na české straně starali o zábavu především mladíci Satoranský s Pumprlou a také opavský Michal Čarnecký, který pod košem soupeře zamotal hlavu Tarvisu Williamsovi. Na druhé straně si zápas evidentně užívali Justin Gray s Coreyem Muirheadem, kteří několikrát zesměšnili obránce driblinkem mezi nohama a následně svou akci zakončili efektní přihrávkou či v případě Muirheada smečí. V zatloukání míče do koše mu vydatně sekundoval i pardubický Levell Payne.

Skóre začali hráči sledovat až v druhé půli, kterou začal lépe výběr ze zahraničí, když ho táhl především Blake Schilb. Čechy dlouho držel ve hře Pavel Houška, který byl s 18 body spolu s Williamsem nejlepším střelcem zápasu. Češi tak dotáhli již desetibodové manko a minutu a půl před koncem byl stav 92:92. Patnáct sekund před koncem pak mohli Češi znovu srovnat, ale nepřipravili si dobrou pozici na střelbu z tříbodové vzdálenosti, a tak cizinci vyhráli 100:97.

Hlavnímu utkání předcházela letošní novinka v podobě zápasu hráčů do 23 let, který se hrál klasickým způsobem Západ - Východ. Talentovaní hráči české ligy se nenechali zahanbit zkušenějšími kolegy a rovněž předváděli pohledný basketbal plný nezvyklých útočných akcí. Zářil především ostravský Jan Stehlík, který kromě svého modrého přelivu na hlavě poutal pozornost i rychlými průniky a střelami z dálky. Na vítězství Východu 77:75 se však bodově nejvíce podílel prostějovský Jakub Krakovič, který nakonec dal 18 bodů.

Zápas mladíků doprovázela i kuriózní sázka, a tak museli poražení hráči Západu předvést před zaplněnou halou tanec společně s roztleskávačkami. Nejaktivnější byl iniciátor celé akce Satoranský, který si dokonce půjčil od jedné z tanečnic blýskavé třásně a snažil se rozpálit jinak poměrně vlažné publikum. "Klukům se do toho moc nechtělo, tak jsem se do toho opřel," smál se Satoranský. Pro některé z hráčů to prý byla taneční premiéra.

Svou show pak korunoval při zlatém hřebu basketbalového odpoledne, kterým byla závěrečná soutěž ve smečování. Po zahřívacím úvodním kole, ve kterém zazářil Schilb přeskočením svého ročního syna, se hráči vypjali k excelentním výkonům a všichni tři finalisté, Satoranský, Pumprla a Muirhead, dostali od poroty maximální známku padesát.

O celkovém vítězství tak musel rozhodnout až dodatečný pokus, při kterém Satoranský podruhé předvedl ještě obtížnější prohození míče mezi nohama než při semifinálovém pokusu a slavil celkové vítězství.

"Měl jsem připraveno ještě něco jiného, ale myslel jsem si, že budeme smečovat na opačný koš a na tenhle mi ten trik tak nešel," prozradil Satoranský, který si chtěl míč nahodit o postranní zeď haly. "Letos byla konkurence mnohem větší než loni. Ale s Pavlem Pumprlou jsme se hodně hecovali a nakonec z toho byl hezký souboj," řekl spokojený rozehrávač USK Praha.

Hlavním parťákem Satoranského byl dnes Pumprla. "Tomáš je velkej showman, tak jsme se to tu snažili trochu rozhecovat. Ale teď na konci mi už došly síly. Bylo toho přeci jen hodně," přiznal opavský křídelní hráč. "Měl jsem připravené jen dvě smeče a nakonec jich muselo být šest. Trochu jsem tak vařil z vody," dodal Pumprla, kterému se při závěrečném pokusu nepovedlo úspěšně zasmečovat po přeskočení nejmenšího hráče zápasu novojičínského Emmanuela Ubilly.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články