Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Zbrojovka Brno - AC Sparta Praha B

Hruban: Litevci budou míň čitelní, ale máme na to u nich vyhrát

Po dlouhé cestě si čeští basketbalisté zatrénovali v Klajpedě, kde budou v pondělí s domácí Litvou hrát o postup do druhé fáze kvalifikace MS 2023. Během necelých dvou a půl let se s ní utkají počtvrté, z toho potřetí se bude duel odehrávat na její půdě. Ve Vilniusu totiž museli při bublině kvůli koronavirové pandemii sehrát o duel více jako papírově domácí celek loni v únoru v kvalifikaci mistrovství Evropy. Kapitán Vojtěch Hruban doufá, že tentokrát si tým kouče Ronena Ginzburga poveze domů konečně výhru. Přímý přenos sledujte v pondělí od 18:15 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Je nám líto, video expirovalo.
Hruban: Nevíme, co od Litevců čekat. Ale máme na to je konečně porazit

"Je to náš věčný evergreen posledních let, asi by to ani nebylo ono, kdybychom se s Litvou zase nepotkali. Chceme to konečně protrhnout a konečně tady vyhrát," řekl Hruban.

Český tým se už ráno v půl osmé sešel na Letišti Václava Havla k odletu do Vilniusu přes Varšavu a po přejezdu dalších 300 kilometrů autobusem do Klajpedy se ubytoval o 11 hodin později.

"Bylo to dlouhé, bylo tam hodně přestupů, do letadla a do autobusu. Ale už jsme tady. A co jsme slyšeli, tak Litevci měli cestu ještě horší, takže jsme na tom ještě dobře," zmínil sobotní návrat nadcházejícího soupeře z duelu v Bulharsku.

Ve Varšavě Litevci nestihli spoj do Vilniusu, a jelikož další nebyl v dohledné době, přesouvali se přes 600 kilometrů auty do Klajpedy.

Hruban už si v Klajpedě proti Litvě také zahrál. "Prostředí bude zase bouřlivé. Myslím, že tady bude spousta stejných fanoušků, protože Litva jich má spoustu a s týmem cestují nejen po Litvě, ale i po světě. Tvrdé jádro tady určitě bude," podotkl Hruban.

Dvaatřicetiletý střelec Nymburka vyhlíží první úspěch proti Litevcům v kariéře. Češi Litvu neporazili od přípravy v Opavě v roce 2006.

"Jedeme sem pro výhru, nic jiného nebereme. Nejen vzhledem k postupu do další fáze, ale i případnému postupu přímo na mistrovství světa. Výhra je prostě potřeba. Kdybychom postoupili s bilancí 2:4, tak to by byl asi konec. Na prohru se nikdo nekouká, chceme vyhrát a do další skupiny jít s tím, že máme lepší vzájemný zápas s Bosnou i Litvou. A potom situace ve skupině nebude špatná," doufal Hruban v klíčový obrat v šancích na účast na MS.

Litva zatím ve skupině F vyhrála všech pět zápasů. "Chybí jim spousta hráčů, bude to pro nás hůř čitelný tým, protože dost hráčů ani neznáme. Jsou z domácí ligy. Ale je to Litva, která má krabici s hráči, ve které může hrabat, dost hlubokou. Má spoustu hráčů, kteří hrají v dobrých ligách a pro nároďák jsou přínosem. Ale myslím, že největší jména chybí, takže je úplně ideální čas na to je porazit," prohlásil Hruban.

Tým je podle něj i přes náročný přesun dobře naladěný. "Po té cestě je nálada o něco horší... To je samozřejmě s nadsázkou. Cesta je dlouhá, ale zároveň je u toho spousta srandy. To k tomu patří. Myslím, že nálada je dobrá. Vždycky, když se sejdeme, tak to stojí za to. Nejde ani o to, jak jsme hráli a nehráli, ale prostě si užíváme to, že spolu můžeme hrát vůbec," řekl Hruban.

Očekává jiný zápas než v pátek v Pardubicích proti Bosně a Hercegovině, který Ginzburgův výběr vyhrál 93:81.

"Litevci jsou menší. Na druhou stranu budou vytvářet daleko větší tlak na balon. Bude to o něčem jiném. S Bosnou to bylo o tom, abychom se jim vyrovnali hlavně agresivitou, a basketbalovost byla na naší straně. Tady to bude trošku jiné. Litva je daleko víc systematičtější tým, než byla Bosna, kde jsme potřebovali zastavit jednoho dva hráče, o kterých jsme věděli, že budou hru tvořit. Tady je to daleko víc o tom týmovém pojetí," dodal Hruban.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články