Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Hráčky ve WNBA podpořily v Rusku odsouzenou Grinerovou, podporu má i z NBA

Za to, že měla v zavazadle na letišti v Moskvě 0,7 gramu konopného oleje, dostala americká basketbalistka Brittney Grinerová v Rusku devět let vězení a svět je v šoku. Před čtvrtečním utkáním WNBA se držela minuta ticha. Hráčky Connecticutu a Phoenixu, trenéři i diváci zůstali tiše stát po dobu 42 sekund, aby tím připomněli číslo dresu dvojnásobné olympijské vítězky a na dálku jí poslali sílu.

Je nám líto, video expirovalo.
Grinerová přiznala vinu, ale ne úmysl. Podle právníků má konopí na předpis

"Nikdo dneska nechtěl hrát," citovala agentura AP rozehrávačku Phoenixu Skylar Digginsovou-Smithovou. "Jak se po něčem takovém máte soustředit na zápas? Všechny jsme před utkáním plakaly. Taková bezmoc... Musíme hrát pro ni," dodala.

"Jako když čekáte, až spadne bomba. Bylo strašné vidět ji za mřížemi," uvedla její spoluhráčka Diamond DeShieldsová. Connecticut zvítězil 77:64, jeho trenér Curt Miller měl na sobě tričko s nápisem "My jsme BG".

Ruský soud ve čtvrtek poslal bývalou hráčku Phoenixu za pašování drog na devět let do vězení. V Rusku hrála za Jekatěrinburg a čtyřikrát s ním ovládla Evropskou ligu.

Rozsudek kritizovala i mužská severoamerická liga NBA, která se ve společném prohlášení s vedením WNBA vyslovila pro co nejrychlejší návrat Grinerové do USA. Verdikt byl podle ligových funkcionářů předvídatelný, ale politováníhodný a neférový.

Případ jednatřicetileté basketbalistky řešili i vrcholní představitelé obou zemí. Podle agentury AP by po odsouzení Grinerové mohlo dojít na výměnu vězňů, kterou spolu projednávali americký ministr zahraničí Antony Blinken a jeho ruský protějšek Sergej Lavrov.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články