Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Hráči NBL předčili v utkání hvězd ty z polské ligy

Pardubice - Výběr nejvyšší české basketbalové soutěže NBL předčil v utkání hvězd hráče z polské ligy 109:105 a oplatil jim loňskou porážku z Vratislavi. Nejlepším střelcem byl s 22 body Jaromír Bohačík z Prostějova.

Basketbalové utkání hvězd
zdroj: ČTK autor: Taneček David

Výběr Mattoni NBL musel v domácím prostředí téměř celý zápas dotahovat náskok soupeře z Tauron Ligy. Staral se o to zejména Bohačík, který jen v první půli trefil čtyři trojky ze čtyř pokusů. Na polské straně bavil diváky zejména vítěz soutěže ve smečování Christian Enyenga, který má za sebou zkušenosti z NBA. Oporou hostů byl také 218 centimetrů vysoký pivot Cezary Trybaňski.

Ve třetí čtvrtině zářil ústecký Kwamain Mitchell a táhl český tým za vyrovnáním, ale v závěru Polsko znovu uteklo a do poslední části šlo s náskokem devíti bodů. Jenže pak zavelel opavský rozehrávač Jakub Šiřina, který společně s Mitchellem a Bohačíkem přehrával polský výběr a zařídil vítězství.

"Ke konci už jsme si řekli, že to bude maximální intenzita, a šli jsme do toho naplno. Do té doby to byla napůl exhibice, ale jinak to byl spíše zápas," řekl český reprezentant Vojtěch Hruban. "Motivací byli lidi kolem a také trochu pomsta za loňský rok. Pro lidi jsme prostě museli vyhrát," dodal.

Součástí exhibice byly tradičně i dovednostní soutěže. Králem smečařů se podle očekávání stal Konžan Enyenga, který ovládl už sobotní kvalifikaci v pardubickém nákupním centru, kde svým výskokem ohromil diváky. Ve finále zasmečoval pozadu po nahození a porazil nymburského Vojtěcha Hrubana. Tomu nestačilo ani to, že ve finále přeskočil Šiřinu.

"Měl jsem připravené dva smeče. Ve finále jsem pak vařil z vody a byl rád, že jsem Kubu Šiřinu nenakopl do hlavy. To bylo asi největší pozitivum," řekl Hruban. "Měl jsem i šanci, protože finále Christianovi příliš nevyšlo. Kdyby on dal všechny smeče, co umí, tak bych neměl nejmenší šanci. Takhle jsem mu byl docela blízko," hodnotil.

Šampionem trojkařů se stal Tre Simmons z Nymburku, který byl jasně nejlepší už v kvalifikaci. Nastřílel 19 bodů a porazil své polské protivníky i další zástupce české ligy, Luďka Jurečku z Ostravy a Pavla Slezáka z Prostějova. Ve finále Simmons předčil ziskem 18 bodů Adama Waczyňského ze Sopot poslední střelou, která měla dvoubodovou hodnotu. "Nervózní jsem před poslední střelou nebyl, protože tyto rozhodující chvíle mám rád. Navíc jsem ani moc nevěděl, kolik mám bodů. Věděl jsem jen to, že ji chci dát," řekl Simmons.

V příštích měsících se bude rozhodovat, zda vzájemná měření sil mezi oběma ligami budou pokračovat. "Budeme to vyhodnocovat, ale je velmi pravděpodobné, že ano, protože všechny strany jsou spokojeny a projektu nakloněny," řekl předseda polské ligy Jacek Jakubowski. V jednání je i Superpohár mezi vítězi pohárů jednotlivých zemí.

Utkání hvězd české a polské basketbalové ligy mužů v Pardubicích:

Výběr Česka - Výběr Polska 109:105 (21:24, 47:51, 75:84)

Nejvíce bodů: J. Bohačík 22, Muirhead 16, Šiřina 13, K. Mitchell 11, Benda 10 - Dragičevič a Eyenga po 18, Trybaňski 17, Dulkys 8. Fauly: 10:5. Trestné hody: 7/6 - 13/7. Trojky: 11:10.

Dovednostní soutěže:

Střelba trojek: 1. Tre Simmons (Nymburk) 18 bodů, 2. Adam Waczyňski (Sopoty) 16, 3. Przemyslaw Zamojski (Zielona Góra) 14. Smečování: 1. Christian Eyenga (Zielona Góra) 48, 2. Vojtěch Hruban (Nymburk) 46, 3. Devidas Dulkys (Wloclawek) 44.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy