Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Historický moment. Ale snad to ještě přebije úspěch na MS, věří basketbalisté

Nebyl to nejpovedenější zápas, ale konec byl přesladký. Drama s Bosnou a Hercegovinou dopadlo vítězně a byl z toho historický postup na mistrovství světa. Tím se ovšem čeští basketbalisté nechtějí nechat uspokojit. Podle trenéra Ronena Ginzburga tam chtějí potvrdit svůj vzestup a nabrat zkušenosti. Jedna z opor týmu Vojtěch Hruban věří, že tento úspěch brzy překryje další. Český tým má podle něj na to, aby byl ještě silnější.

Vojtěch Hruban
zdroj: ČTK autor: Vostárek Josef

"Je to historický moment a obrovský úspěch pro český basketbal. Je to splněný sen. Myslím, že nikdo nevěřil, že se to může povést," řekl Ginzburg po nedělní rozhodující výhře v kvalifikaci 85:80 v Sarajevu. "Ale já znám svůj tým a vím, že si to tam nepojedeme užít a prohrávat o 30 bodů. To tihle kluci nedopustí. Budeme chtít ukázat, jak dobrý tým jsme, a nabrat další zkušenosti pro Eurobasket 2021," dodal.

Věří, že pokud zůstane tým v nejsilnějším složení a ještě k tomu dorostou další talentovaní hráči jako Vít Krejčí, Luboš Kovář, Šimon Puršl, Jakub Tůma či Ondřej Hanzlík, může pomýšlet na ještě větší úspěchy. "Tohle není maximum, můžeme být ještě lepší. Pokud vydrží zdraví a tým zůstane pohromadě, můžeme hrát ještě mnohem lépe, to mi věřte. Tenhle tým má ještě větší potenciál a věřím, že to ukážeme na mistrovství světa a pak na mistrovství Evropy 2021," uvedl Ginzburg.

Trenérova slova potvrdil i Hruban. "Je to největší úspěch mé kariéry, ale věřím, že úspěch na mistrovství to ještě přebije," řekl Hruban.

"Jsem hrozně rád, že jsem se do této generace vůbec dostal a mohu se podílet na této jízdě. Je to pro mě čest sledovat zevnitř, jak tento tým za poslední roky hrozně vyrostl. Asi to bude znít odvážně, ale máme nejsilnější tým, který jsme kdy měli. Věřím, že tohle ještě není strop a že můžeme ještě výš," prohlásil křídelní hráč Nymburku.

Na postupu má velkou zásluhu, když byl důležitou postavou při klíčových výhrách nad Finskem v první fázi kvalifikace. K druhému vítězství nad Finy pomohl dokonce 30 body. Skvělý výkon předvedl i proti Bulharsku a nyní i v Bosně, kde nastřílel 17 bodů včetně čtyř trojek, které držely český tým v těžkých chvílích. Přitom den před utkáním strávil Hruban v posteli kvůli nemoci.

"Nebylo to ale nic vážného, jen střevní chřipka, která se nám prohnala kabinou. Já byl poslední, kdo převzal prapor. Sobotu jsem s lehkou teplotou proležel v posteli," popsal Hruban.

Stane se basketbal ještě populárnějším?

Výkon týmu v kvalifikaci trenéra Ginzburga opravdu potěšil včetně toho, jaký posun hráči za poslední rok udělali. "Když si vezmu poslední zápas s Bosnou, kde proti nám nastoupil (Džanan) Musa, tak nerozumím tomu, proč ho draftovali do NBA. Já bych před ním rozhodně vzal raději Vojtu Hrubana nebo Jaromíra Bohačíka. Asi mají špatný skauting, ale to je jejich problém," usmíval se Ginzburg.

Doufá, že se postup na šampionát povede zúročit k popularizaci basketbalu v Česku. "Doufám, že se tohle podaří zúročit, aby se z basketbalu stal třetí či druhý sport v Česku. Aby ho hrálo více dětí, protože je to krásný sport," prohlásil kouč z Izraele, kde je basketbal nejpopulárnějším sportem spolu s fotbalem.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články