Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

Hammonová se zapsala do historie NBA. "V lize by mohla trénovat spousta žen," má jasno Popovich

V předposlední den minulého roku zažila NBA historickou událost. Becky Hammonová se totiž stala první ženou, která koučovala mužstvo v elitní basketbalové soutěži. Po vyloučení legendárního Gregga Popoviche převzala od druhé čtvrtiny tým San Antonio Spurs v utkání s Los Angeles Lakers. Popovich si myslí, že by v NBA mohla trénovat spousta žen, ale kvůli společenským stereotypům jsou drženy v pozadí.

Gregg Popovich a Becky Hammonová na lavičce San Antonia
zdroj: REUTERS

"Nebylo to nic mimořádného. Nevzali jsme sem Becky, aby se zapsala do historie. Zasloužila si to. Má na to kvalifikaci. Je skvělá v tom, co dělá," uvedl s odstupem několika dní Popovich, jehož realizační tým Hammonová posílila už v roce 2014.

"Chtěl jsem ji kvůli tomu, jak pracuje. Je to žena, což by mělo být jedno, ale v našem světě není a pro ženy je obtížné získat určité pozice," prohlásil trojnásobný nejlepší trenér NBA, který získal se San Antoniem pět mistrovských titulů.

Pod vedením šestinásobné vítězky WNBA podlehli Spurs v souboji s Lakers 107:121 a s obhájci titulu následně prohráli i první letošní utkání znovu s Popovichem na lavičce 103:109.

"O Lakers toho ví víc než já. Nebyl to pro mě žádný zásadní problém, protože ji znám. Vím, co umí a co v ní je. Má před sebou zářivou budoucnost. Chápu tu pozornost, kterou to vyvolalo, ale abych byl upřímný, očekával jsem, že většina lidí už věděla, že má na to být hlavním koučem v NBA," konstatoval jednasedmdesátiletý trenér o Hammonové, jež měla před zápasem za úkol skauting soupeře.

Trenér basketbalistů San Antonia Gregg Popovich (vpravo)
zdroj: REUTERS

Popovich je přesvědčen, že existuje spousta žen, jako je Hammonová, které omezují společenské stereotypy, nikoli jejich schopnosti. "Ženy dělají stejnou práci stejně dobře a lépe než muži. Tak to je. Není důvod, proč by Becky a jiné ženy nemohly trénovat v NBA," má jasno populární kouč, jenž vede Spurs už od roku 1996.

"Existuje spousta a spousta kvalifikovaných žen, které jsou drženy v pozadí. Tak to na světě chodí. Pomalu se to mění, ale čím dříve, tím lépe," dodal Popovich.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články