Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Gortat je v NBA učitelem Satoranského, českého žáka chválí

Washington – Hvězdami basketbalistů Wizards jsou zejména John Wall a Bradley Beal. Neméně důležitou postavou třetího celku Východní konference je však i polský pivot Marcin Gortat. Spolu s Wallem je lídrem kabiny a velký přínos má i pro Tomáše Satoranského, kterého si vzal pod svá křídla. Nepochybuje o tom, že z něj může být opora týmu.

Marcin Gortat
zdroj: USA Today Sports autor: Brett Davis

"Jsem veteránem, zatímco Tomáš je v NBA nový. V Eurolize byl jedním z nejlepších rozehrávačů, ale tady je spousta nových věcí, kterým musí porozumět. Mým úkolem je pracovat s ním, pomoct mu hledat otázky a nacházet odpovědi. Cítím, že jako zkušený hráč toto musím dělat, navíc jako hráč z Polska. Tomáš je můj kluk," řekl Gortat.

Přátelství s Gortatem si nemůže vynachválit ani Satoranský. "Jsem hrozně rád, že mám někoho takového. Prošel si vším, co teď prožívám já, a naučil mě, že každý nováček bez ohledu na to, co předtím ukázal, si tím musí projít také. Je hodně upřímný, a to si na něm cením. Má srdce na správném místě. Je to hodný člověk," uvedl český reprezentant.

Gortata těší, jak dobrým žákem Satoranský je. "On se učí a roste velice rychle. Nepřišel sem s tím, že bude každý zápas hrát dvacet třicet minut, to se nestane, tak to nebude. Kouč si s ním musí vybudovat důvěru, on mu musí ukázat, že umí hrát basketbal na vysoké úrovni. To je proces. Jeho inteligence mu pomáhá ten proces urychlit."

"V jeho prospěch mluví i to, že umí dobře anglicky. Když se nebavíte s týmem, rychle zmizíte. Tomáš je otevřený, můžete s ním rychle navázat vztah. Je chytrý, pohotový. Pravděpodobně by uměl vyjmenovat všech padesát amerických států a nejspíš i jejich hlavní města, což kdekdo místní neumí," usmíval se Gortat.

Satoranskému nicméně věří hlavně kvůli talentu a fyzickým dispozicím. "Moc často nevidíte dvoumetrového rozehrávače. To je jeho přednost. Vezměte si třeba Nata Robinsona (175 cm, jeden z nejmenších hráčů v historii NBA), to je velice šikovný hráč, ale stejně bych si vzal do týmu raději Tomáše," prohlásil Gortat.

Dvaatřicetiletý pivot už se ve Washingtonu potkává s druhým Čechem. Když v roce 2013 přišel z Orlanda, v týmu působil Jan Veselý. "Mít ho v týmu bylo velkým dárkem. Je to skvělý kluk a velká osobnost. Bylo mi potěšením s ním hrát. On se mě tehdy ujal, od prvního dne mi dělal průvodce po Washingtonu. Bohužel ho cesta zavedla do Evropy."

Je nám líto, video expirovalo.
Satoranský si na život ve Washingtonu zvykl

Gortat tvrdí, že kdyby spolu byli v klubu delší dobu, Veselý by v NBA zůstal. "Jeho problémem bylo, že nikdy neměl skutečnou pozici a také neudělal ten klíčový krok dopředu. Jenže ani vedení a trenéři mu nedali šanci se rozvinout. Chyby jsou na obou stranách," poznamenal rodák z Lodže.

Satoranský se podle něj dostal do Wizards v příhodnější době. "Stali jsme se lepším klubem. To je fakt, ale nemůžeme kluky srovnávat. Jsou zcela odlišní. Jan byl draftovaný vysoko, od Tomáše nebyla taková očekávání. Přišel zkušenější. Klub na něj tři roky čekal. Nestane se, že by mu po roce řekli, že je k ničemu a nechali ho jít," zakončil Gortat.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články