Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

GLOSA: Mlčení oveček

Přes výhru nad Španělskem je český ženský basketbal na bodu 0. Už na ME 2015 zaznamenal nejhorší výsledek za 65 let. Byl to zdvižený prst, ještě ne prostředníček. V říjnu 2015 trenér Blažek rezignoval a bez výběrového řízení převzal reprezentaci asistent Beneš. Na podrobný rozbor a diskusi odborníků (např. Ježdík, Bobrovský, Karger, Ptáčková atd.) nedošlo. Jestli nebyl čas nebo chuť nebo k tomu byly jiné důvody, nemůžeme soudit, nevíme to.

České basketbalistky
zdroj: ČTK autor: Taneček David

Basketbalová odborná veřejnost, zejména ta trenérská, mlčela. Výsledek se zdůvodňoval generační obměnou a tím, že to potkalo i jiné země s tradicí jako Rusko, Srbsko, dokonce i Španělsko (9. na ME 2011).

Po dvou letech nastoupil na domácím mistrovství Evropy tým, jehož rozehrávačkou byla velmi snaživá a odpovědná hráčka, která ale na OH, MS i minulém ME hrála křídlo. Scházela Julie Reinsingerová (19), největší podkošový talent posledních let, medailistka z mládežnických šampionátů a členka All Stars.

Ani do širší nominace se nevešly hráčky působící v NCAA nebo v evropských ligách (např. Hejdová, Březinová). Tým ČR (5. místo na žebříčku FIBA) doslova propadl v utkání s Ukrajinou (41. místo na žebříčku FIBA) a prohrál o čtyři body s Maďarskem (50. FIBA), na závěr porazil Španělsko, kterému o nic nešlo. A bylo z toho nejhorší 13. místo za posledních 67 let.

Pokud se odpovědní funkcionáři budou utěšovat tím, že našich nedaných šest bodů s Maďarskem vlastně nakonec dělilo český tým od prvního místa ve skupině a přímého postupu do čtvrtfinále, pak Bůh ochraňuj královnu a český basketbal.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články