Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Ginzburga těší přístup basketbalistů, opory se vzdaly dovolené před kvalifikací

Praha - Velmi spokojený je trenér české basketbalové reprezentace Ronen Ginzburg s přístupem hráčů před olympijskou kvalifikací. Cítí z nich, že touží po úspěchu a poperou se o postup do Ria de Janeiro. Klíčoví hráči Tomáš Satoranský a Jan Veselý se dokonce dobrovolně zřekli krátké dovolené a k reprezentaci se připojí okamžitě, jak jim to dovolí klubové povinnosti.

"Volal jsem jim a říkal, ať si vezmou pět dní volna a připojí se k nám až před odjezdem na kvalifikaci. Ale oba řekli, že v žádném případě. Přijedou okamžitě, jak to bude možné, protože chtějí být na kvalifikaci co nejlépe připraveni," řekl Ginzburg. I tak ale obě hvězdy dorazí zřejmě až na závěr přípravy. Pokud Barcelona a Fenerbahce postoupí do finále svých soutěží, skončí až kolem 25. června. A turnaj začíná 4. července.

"Turecká a španělská liga bohužel končí v Evropě jako poslední. Budeme tak mít maximálně deset tréninků a tři přípravné zápasy v kompletním složení. Bude to hlavně o přirozené chemii v týmu. Ta je ale velká a nadšení hráčů mi dává důvěru, že budeme silní. Jen neumím nyní říci, zda ještě silnější než loni na mistrovství Evropy," řekl Ginzburg.

Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalisté půjdou do přípravy na kvalifikaci se všemi oporami

Naději mu ale dává i to, že řada hráčů má za sebou vydařenou sezonu. David Jelínek je nejlepším střelcem v Polsku, Blake Schilb vyhrál s Galatasarayem Istanbul Eurocup, Patrik Auda se prosazoval v Polsku i Španělsku, nahoru jdou i čeští hráči v Nymburce. "Pokud chceme uspět, nemůžeme spoléhat jen na dva hráče. Musí se k nim přidat další. Mnozí z nich mají skvělé sezony a nyní by měla přijít jejich chvíle," prohlásil Ginzburg.

Otázkou zůstává jen účast pivota Ondřeje Balvína, který se z reprezentace omluvil s tím, že chce zkusit letní ligu v NBA. "Ondra má dobrou sezonu, zapracoval na sobě, je ve formě. Ale chce se v létě soustředit na boj o angažmá v NBA či Eurolize. Byla by to pro nás ztráta, ale uvidíme. Teď se zdá, že nebude, ale vždy se to může změnit. Rozhodně ho neodepisujeme," uvedl izraelský kouč.

O olympijských hrách mluvil Ginzburg už v roce 2013 při svém jmenování do funkce. "Tehdy tomu nikdo nevěřil a teď nám chybí udělat poslední krok. Nebude to snadné, ale uděláme vše, co bude v našich silách. Pak se může stát cokoli," prohlásil.

V cestě však stojí silné Srbsko, s nímž Češi loni na mistrovství Evropy prohráli a které kvalifikační turnaj hostí. "Všichni mluví jen o Srbsku, ale i Portoriko je skvělý tým a Srbsko to s nimi nebude mít ve skupině snadné. Navíc musíme postoupit přes Lotyšsko, které nám má co vracet. Pokud ale budeme hrát se Srbskem, tak se jim můžeme dívat zpříma do očí. Stát se může cokoli. Věřím, že je můžeme porazit," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články