Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Ginzburg: Máme nejlepší tým za poslední roky. Pokud se nikdo nezraní, můžeme dokázat něco pěkného

Pokud se českým basketbalistům budou v příštích týdnech vyhýbat zdravotní komplikace, mohou podle trenéra Ronena Ginzburga dokázat na zářijovém mistrovství Evropy velké věci. Národní tým, v jehož předběžné patnáctičlenné nominaci nechybějí Tomáš Satoranský, Jan Veselý nebo Vít Krejčí, je z jeho pohledu nejsilnější za poslední roky. Přímé přenosy utkání nabídne ČT sport.

"Nevím, jestli jde o nejsilnější tým v historii, ale na papíře jde o nejlepší tým za poslední roky. Jsem rád, že všichni přišli reprezentovat," řekl Ginzburg. "Do mistrovství zbývá třicet dní a budu hlavně rád, když se nikdo nezraní. Pokud budeme v plném složení, můžeme dokázat něco pěkného," uvedl kouč, který má české občanství.

Češi vstoupí do Eura 2. září v pražské O2 areně utkáním proti Polsku. V základní skupině se dále utkají se Srbskem (3. září), Nizozemskem (5. září), Finskem (6. září) a Izraelem (8. září). Vedle Satoranského, Veselého či Krejčího nechybějí v týmu ani Patrik Auda, Ondřej Balvín, Jaromír Bohačík, Vojtěch Hruban či David Jelínek. Většina hráčů má za sebou účast na mistrovství světa v roce 2019 nebo na loňských olympijských hrách v Tokiu.

"Víme, že domácí Euro přinese i tlak, ale máme dobrý tým. Musíme to teď ukázat na palubovce a vydat ze sebe v každém zápase to nejlepší. Budeme samozřejmě přemýšlet, co hráčům před turnajem řekneme, ale také to nejsou žádní nováčci. Na tlak jsou zvyklí. A upřímně, někteří lidé procházejí v běžném životě větším stresem. Buďme rádi, že je na nás jen takovýto tlak," řekl Ginzburg.

Před vstupem do ME čekají český tým přípravné zápasy v Pardubicích proti Bulharsku (12. srpna) a Chorvatsku (14. srpna). O týden později odehrají reprezentanti tradiční turnaj v Hamburku a na konci měsíce dva zápasy druhé fáze kvalifikace MS 2023. Ve Francii nastoupí 24. srpna, o tři dny později přivítají v Chomutově Maďarsko.

"Tyto zápasy nebereme jako přípravu, ale bude důležité ze sebe vydat to nejlepší, protože stále máme šanci dostat se také na mistrovství světa. Naší hlavní akcí je mistrovství Evropy, ale těšíme se i na tyto dva duely. Chceme je vyhrát a udržet si šanci na světový šampionát," podotkl Ginzburg.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články