Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Ginzburg bude o budoucnosti jednat s Janstou. Myslím, že nastal čas ke změnám, připustil

Kouč basketbalistů Ronen Ginzburg absolvoval v neděli v Podgorici proti Černé Hoře (70:88) na závěr kvalifikace mistrovství světa poslední zápas pod aktuální smlouvou, která mu vyprší v červnu. O své budoucnosti u týmu, s nímž v roce 2019 na mistrovství světa v Číně dosáhl na historické 6. místo a předloni postoupil na olympijské hry v Tokiu, bude jednat s předsedou České basketbalové federace Miroslavem Janstou.

Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalisté se rozloučili s kvalifikací MS prohrou v Černé Hoře

"Smlouvu mám do léta, ale nejdřív si musím sednout s prezidentem federace Janstou, který je nejen pro mě tím nejlepším, co mohl celý český basketbal získat. Jistě se pobavíme o budoucnosti, osobně myslím, že nastal čas k některým změnám. S našimi hráči jsem dosáhl skvělých úspěchů, ale nakonec to konečné rozhodnutí udělá prezident," uvedl Ginzburg.

V srpnu čeká český tým první olympijská předkvalifikace pro hry v Paříži pro týmy, které se nedostaly na mistrovství světa v Indonésii, Japonsku a na Filipínách.

"To na věci nic nemění, pořád musím nejdřív mluvit s Miroslavem Janstou," podotkl Ginzburg, který v roce 2020 získal k izraelskému i české občanství.

Reprezentaci vede od listopadu 2013. "Jen doufám, že i když nebudu koučem, tak budu moct být i nadále kolem českého národního týmu, který mi skutečně přirostl k srdci. To ale rozhodne opravdu prezident federace. Jsme k sobě upřímní a myslím, že i on chápe potřebu nějaké změny. Pokud ale rozhodne jinak, budu pokračovat," prohlásil Ginzburg.

Český tým pod jeho vedením loni na EuroBasketu v Praze a Berlíně došel do osmifinále, kde vypadl s Řeckem. V kvalifikaci o MS, kterou provázely konoravirové restrikce, začal jeho výběr třemi porážkami a pak se třemi výhrami dostal do druhé fáze. V té nasbíral šest porážek a skončil s bilancí 3–9 poslední.

"Nemůžu říct, že bych byl z výsledků nadšený, protože vždy od nás očekávám to nejlepší. Jsem ale i realistou. Od prvního zápasu jsme měli potíže. Hráče, kteří nemohli přijet. A teď nemám na mysli dvojici Satoranský–Veselý, ale spíš jiné. Nemám rád výmluvy, nicméně taková byla realita. Zase jsme ale mohli dát šanci některým mladým klukům," prohlásil Ginzburg.

Po červencových výhrách doma s Bosnou a Hercegovinou a v Litvě, na kterých se podílel i Tomáš Satoranský, měl kouč k dispozici v dalších kvalifikačních zápasech před ME nejsilnější možnou sestavu. Kvůli zranění z ní však vypadli právě Satoranský i jediný současný český hráč v NBA Vít Krejčí.

"Od prvního dne jsme nebyli ani blízko naší nejsilnější soupisce, kdy třeba naši důležití podkošoví hráči nemohli jezdit z Japonska na zápasy kvůli covidové situaci nebo pak pro zranění," zmínil absence Ondřeje Balvína a Patrika Audy, kteří by při návratu do klubů v Japonsku tehdy museli projít zdlouhavou karanténou.

"Někdy přicházely absence, které jsem chápal, jindy ne, nicméně pokaždé bylo složité tým nějak poskládat. Pokud ale hráči přijeli, snažili se odvést to nejlepší, ať to byli mladíci, nebo veterán Petr Bohačík, který pro nás odvedl dobrý kus práce. Všechny ty situace s absencemi byly hlavním důvodem, proč jsme nedosáhli na jednu z postupových pozic," uvedl Ginzburg.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články