Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Francouzské basketbalistky jsou po osmi letech mistryněmi Evropy

Riga - Francouzské basketbalistky získaly po osmi letech titul mistryň Evropy. Ve finále šampionátu dnes porazily v lotyšské Rize favorizované obhájkyně titulu Rusky 57:53. Bronz získaly Španělky, český tým obsadil desáté místo. Francouzky se s ruskými hráčkami úspěšně střetly již v osmifinále, moskevské šampionky se nedokázaly prosadit ani v boji o první místo.

Radost francouzských basketbalistek
zdroj: ČTK/AP autor: AP Photo

Francouzský kouč Pierre Vincent využil ve finále netradičně kompletní kádr 12 hráček, z nichž se přes desetibodovou hranici přehouply pivotky Sandrine Grudaová a Emmeline Ndongueová. Francouzský tým prošel turnajem bez jediného zaváhání a po letech 1962, 1976 a 2001 získal historicky čtvrtý evropský titul. Rusky prohrály finále potřetí z pěti posledních účastí: po prohře s Francií v roce 2001 je o čtyři roky později přehrály Češky. Mezitím získalo Rusko tituly v Řecku a Itálii.

V utkání o třetí místo porazily Španělky Bělorusko 63:56 a cenný kov získaly stejně jako Rusko už popáté za sebou. Pouze předloni se ale radovaly ze stříbra, na předchozích třech turnajích skončily rovněž třetí.

Páté místo a s tím spojené právo startu na mistrovství světa v České republice v příštím roce vybojovaly Řekyně, které se ve světové konkurenci představí poprvé v historii. V rozhodujícím utkání porazily Itálii 60:56, a to opět především zásluhou nejlepší střelkyně turnaje Evanthie Maltsiové. Opora českého mistra USK Praha dala 26 bodů a svůj průměr v Lotyšsku vylepšila na 22,6 bodu na zápas.

České basketbalistky
zdroj: ČT24 autor: ČT24
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články