Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Francouzi se zaskočit nenechali. Zvítězili jasně, Češi skončili ve skupině třetí

Poslední duel kvalifikační skupiny MS českým basketbalistům nevyšel. Plánovali, že by v případě výrazného vítězství mohli dosáhnout i na vítězství ve skupině, nakonec však s Francií sami jasně prohráli 66:82. V konečném pořadí skupiny obsadili Češi třetí místo, druzí skončili Rusové, kteří porazili Finsko 91:76.

Češi nastoupili s vědomím, že výhra o 15 nebo více bodů jim dokonce zajistí nečekané první místo. A moc nechybělo, aby si potřebný náskok vypracovali už v prvním poločase. V závěru první a v úvodu druhé čtvrtiny se totiž díky bodové sérii 14:0 dostali do vedení o devět bodů.

Jenže Francie poté přidala v obraně a českým hráčům se zcela přestalo dařit střelecky. Ve zbytku druhého dějství zaznamenali hosté pouhé čtyři body a domácí tak skóre ještě do poločasové přestávky otočili. Do kabin šli Francouzi s vedením 37:32.

"Jak jsem říkal hráčům v šatně: já budu nad zápasem přemýšlet maximálně dneska, hráči o něm nebudou přemýšlet vůbec. Důležité je, že jsme postoupili na mistrovství světa," řekl trenér Ginzburg, který dal stejně jako ve čtvrtek v Pardubicích proti Bosně šanci hráčům z lavičky včetně mladíků Víta Krejčího nebo Šimona Puršla a Viktora Půlpána.

Je nám líto, video expirovalo.
Češi na závěr kvalifikace na MS prohráli s Francií

"Mladí kluci ukázali, že v budoucnu se budeme mít o koho opřít," uvedl Ginzburg. "V některých chvílích se trochu trápili, ale to bylo tím, že nemají dost zkušeností s dospělým basketbalem. Takže postupem času budou lepší a lepší," přidal izraelský kouč.

Ve zbytku zápasu se už Češi zpátky do hry dostat nedokázali a Francie desátou výhrou potvrdila první místo ve skupině. Češi, kteří zaznamenali třetí prohru ve čtyřech zápasech od zářijového postupového vítězství v Bosně, skončili s osmi výhrami kvůli horší vzájemné bilanci s Ruskem třetí.

"V podstatě čert to vem, dojem musí být pozitivní. Postup je postup a je jedno, do kterého půjdeme koše. Teď se budeme těšit na los a kam si pojedeme zahrát," přidal Vojtěch Hruban. "Dnešní prohra asi byla moc vysoká, ale po 25 minutách začali Francouzi hrát přes pivoty a my jsme na to dneska neměli odpověď," dodal.

Národní tým se na mistrovství světa představí poprvé v samostatné historii a poprvé od účasti Československa v roce 1982.

Ještě se hraje o čtyři místa

Turnaj v Číně se uskuteční od 31. srpna do 15. září a bude mít 32 účastníků. Známých jich je už osmadvacet. O poslední evropské místo se v pondělí v přímém souboji utkají Černá Hora s Lotyšskem, přičemž Černé Hoře stačí i porážka o osm bodů, jelikož první vzájemný zápas o devět bodů vyhrála. V Africe se o posledním postupujícím rozhoduje na dálku mezi Kamerunem a Pobřežím slonoviny. A do úterního rána se bude čekat na poslední dva postupující z amerického kontinentu, kde se rozhoduje mezi Portorikem, Uruguayí a Dominikánskou republikou.

Šampionát se bude losovat 16. března. Týmy budou rozdělené do osmi skupin po čtyřech, z nich dva nejlepší celky postoupí do dalších bojů. Na zbylé týmy zůstanou zápasy o umístění. 

Francie - ČR 82:66 (16:15, 37:32, 58:50)

Nejvíce bodů: Lessort 18, Chassang 13, Bouteille 10 - Auda 20, Hruban 16, Puršl 7, Kříž 6. Fauly: 20:20. Trestné hody: 11/9 - 28/24. Trojky: 9:4. Doskoky: 33:36.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články