Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Francie se utká s Litvou o evropský basketbalový titul

Lublaň - Basketbalisté Francie mají šanci vybojovat největší úspěch v historii. Po semifinálové výhře nad obhájci titulu a hlavními favority mistrovství Evropy Španěly se ve finále utkají s Litvou o premiérový titul. Dosavadním maximem pro ně bylo předloňské stříbro. Utkání sledujte živě od 20:50 na programu ČT sport a našem webu.

Basketbalový reprezentant Litvy
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

"Jsem pyšný na to, co jsme předvedli proti Španělsku, a nyní máme šanci konečně zvednout nad hlavu trofej," řekl pivot Florent Pietrus. "Potvrdilo se naše zlepšení. Se Španělskem jsme před lety prohrávali o 20 bodů, pak už jen o deset a teď jsme je konečně dokázali porazit. Proto věřím, že to zopakujeme i proti Litvě a titul bude náš," uvedl kapitán Boris Diaw.

Zda Francie uspěje, bude záležet především na výkonu rozehrávače Tonyho Parkera, který útočí na cenu pro nejužitečnějšího hráče turnaje. Semifinálovou výhru nad Španělskem zařídil především on, když 32 body vyrovnal nejlepší výkon tohoto šampionátu a s průměrem 20 bodů na zápas je třetím nejlepším střelcem mistrovství. Zároveň se již dostal na druhé místo historického pořadí střelců Eurobasketu před Němce Dirka Nowitzkého. Na rekordních 1030 bodů Řeka Nikose Galise mu chybí už jen 46 bodů.

Litva do boje o nejcennější kov postoupila už popáté a jen jedinkrát odešla poražena, a to v roce 1995. Naposledy slavila před deseti lety, kdy ve finále porazila Španělsko. Od té doby získala jen jednu bronzovou medaili a nyní touží po zlatu. "Je to pro nás hodně důležité, protože hodně zkušených hráčů už národní tým opustilo a naše mladá generace chce ukázat, že je i bez nich schopná dobře reprezentovat," řekl Jonas Mačiulis. "Už jsme to ukázali, ale stále nám chybí ještě jeden krok," dodal.

Podobně to vnímá i trenér Jonas Kazlauskas. "Během přípravy nám moc lidí nevěřilo, říkali, že tento tým nemá na úspěch. My ale našli svůj rytmus a teď jsme ve finále," řekl Kazlauskas. Oba soupeři na sebe ve Slovinsku narazili už v osmifinálové skupině. Tam se povedlo Litevcům ubránit Parkera (11 bodů) a vyhrát 76:62. "Naše obrana byla velmi dobrá, zastavit Parkera není vůbec lehké. Teď je to ale nový zápas a Francie na nás bude jistě připravená," uvedl Kazlauskas.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články