Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Francie neobhájí titul mistrů Evropy, do finále jdou na její úkor Španělé

Lille - Basketbalisté Francie neobhájí titul mistrů Evropy. V semifinále prohráli 75:80 po prodloužení se Španěly, kteří mohou navázat na tituly z let 2009 a 2011. Zasloužil se o to zejména Pau Gasol, který nastřílel 40 bodů včetně posledních osmi v prodloužení. Francii nepomohla ani podpora domácího prostředí v Lille a rekordní návštěva 27 tisíc fanoušků. Druhého finalistu a zároveň jistého účastníka olympijských her v Riu určí páteční zápas mezi Srbskem a Litvou.

Basketbalisté Španělska
zdroj: ČTK autor: imago sportfotodienst

Španělé sice v Lille postrádají několik svých hvězd z NBA, ovšem tu největší přivezli. Jeden z nejlepších Evropanů v historii Pau Gasol znovu předvedl své umění a táhl tým po celý zápas.

Zaúřadoval vždy, když už se zdálo, že Francie Španělům odskočí, a udržel tak naděje svého týmu. Bylo tomu i v poslední čtvrtině, kdy spolu se Sergiem Rodríguezem smazal osmibodové manko a dokonce zařídil tříbodové vedení. Jenže 14 vteřin před koncem vyrovnal trojkou Nicolas Batum a poslal zápas do prodloužení.

Čtyřiceti body vytvořil Gasol nový rekord letošního šampionátu. Šlo zároveň o nejvíce bodů jednoho hráče v utkání na Eurobasketu od roku 2001, kdy dal Němec Dirk Nowitzki 43 bodů.

I v něm to byl Gasol, kdo rozhodl. Nejprve ho Francie dvakrát ubránila, přesto koncovka patřila jemu. Šestkami a dvěma smeči po útočném doskoku získal Španělsku vedení. Batum sice mohl znovu srovnat, ale neproměnil ani jeden trestný hod a Gasol tak završil španělské vítězství dalším košem.

Start v olympijské kvalifikaci si vybojovali Řekové po výhře nad Lotyšskem

Úvod duelu jim nevyšel, na konci ale mohli slavit. Řečtí basketbalisté otočili v souboji poražených čtvrtfinalistů zápas s Lotyšskem a po výhře 97:90 si kromě konečné páté příčky zajistili také jistotu kvalifikace o olympijské hry. 

Lotyšsko přitom mělo zápas skvěle rozehraný, hned v úvodu získalo jedenáctibodový náskok. Pak se sice Řecko vzpamatovalo, ale na rozmezí poločasů znovu odpadlo a dovolilo soupeři šňůru 24:0. Lotyši tak získali vedení až o 17 bodů, jenže následoval drtivý nápor Řecka, které se ještě ve třetí čtvrtině stihlo přiblížit na jediný bod.

Ve čtvrté části pak obrat dokonalo, i když se na palubovce strhla přestřelka a celkem deset střelců se dostalo na dvouciferný počet bodů.

Mistrovství Evropy basketbalistů v Lille:

Semifinále: 

Španělsko - Francie 80:75 po prodl. (17:20, 32:33, 48:56, 66:66) 

Nejvíce bodů: P. Gasol 40, Rodríguez 15, Fernandez, Mirotic a Llull po 7 - Batum a De Colo po 14, Lauvergne 11, Parker a Gelabale po 10.

O 5.-8. místo:

Řecko - Lotyšsko 97:90 (17:24, 37:44, 60:61)

Nejvíce bodů: Burusis 20, Spanulis 16, Calanthes a Antetokunmpo po 15 - Janičenoks 22, Mejeris a Bertans po 14, Meiers 13.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články