Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Finále NBL po 21 letech bez Nymburku. Série o titul startuje v Děčíně

Po osmnáctiletém kralování Nymburku pozná NBL nového šampiona. Buď se jím stane Děčín, nebo Opava. Severočeši zaútočí po zisku domácího poháru na double a první titul v historii. Slezané, kteří v semifinále vyřadili dosavadního hegemona z Nymburku, mohou dosáhnout na mistrovskou trofej popáté. Série se bude hrát na tři vítězné zápasy. Přímý přenos prvního utkání sledujte od 18:20 na ČT sport a ČT sport Plus.

Je nám líto, video expirovalo.
Nymburk 19. titul nepřidá, v semifinále ho zastavila Opava

Děčín, třetí tým po nadstavbové části, se dostal do finále popáté a poprvé od roku 2019. Dosud v něm pokaždé nestačil na Nymburk. Opava si zahraje sérii o nejcennější trofej podesáté a potřetí za sebou. "Finále s Děčínem bude řežba. Myslím, že to ale bude férový boj dlouholetých finalistů. Děčín dříve dlouhodobě vyzýval Nymburk a pak jsme to byli zase my. Teď si to rozdáme na férovku," řekl opavský trenér Petr Czudek.

Úřadující vicemistři vyřadili v semifinále Nymburk 4:3 na zápasy. Rozhodující duel vyhráli na palubovce soupeře 81:66. Děčín se dostal do finále také po sedmizápasové sérii, v níž udolal Pardubice. Svěřenci kouče Tomáše Grepla porazili ještě ve čtvrtfinále Ostravu 4:1, Opava absolvovala kromě čtvrtfinále s Brnem (4:2) také předkolo s pražskou Slavií (2:1).

"Když Opava doma porazila Nymburk o třicet a vyšlo jí, na co sáhla, bylo to neuvěřitelné. Bude to s ní náročné, doma bude mít narvanou halu, tři tisíce lidí. Víme, že se tam hraje těžko," uvedl děčínský střelec Tomáš Pomikálek. "Pro nás tak bude ohromnou výhodou, že máme v sérii více zápasů před našimi příznivci a začátek ve své hale. Za celou sezonu včetně play-off jsme doma prohráli třikrát," doplnil.

Děčínský rozehrávač A. J. Walton
zdroj: facebook.com/BK ARMEX Děčín

Oba soupeři mají ze vzájemných zápasů v této sezoně bilanci dvou výher a dvou porážek. Pokaždé uspěli v domácím prostředí a o podporu fanoušků se budou opírat i nyní. "Můžeme si říct, že letos vyhraje někdo jiný než Nymburk, a také to, že se do finále dostaly dva týmy, které mají největší fanouškovskou podporu. To je bezesporu. Bude to z tohoto pohledu velmi atraktivní finále," měl jasno Czudek.

Opavu táhne kapitán a bývalý reprezentant Jakub Šiřina. Pětatřicetiletý rozehrávač má v play-off průměr 15,8 bodu a 4,5 asistence. V široké rotaci se daří také Jakubu Mokráňovi, Radovanu Kouřilovi nebo Jakubu Slavíkovi. Slezané se často opírají o střelbu za tři body.

Hlavními hvězdami Děčína jsou Američané Ty Nichols a Anthony Walton. Šestadvacetiletý Nichols je s průměrem 18,8 bodu druhým nejproduktivnějším hráčem ligy, o šest let starší Walton vyhrál cenu pro nejužitečnějšího hráče tohoto ročníku. Daří se také Matěji Svobodovi, jenž střílí průměrně 16 bodů na utkání.

"A to, že teď můžeme získat double? Na to se můžete zeptat kohokoli v Děčíně. Všichni si to hrozně přejí. Je to prostě sen. Ta cesta bude ještě těžká, ale lidi nás k tomu poženou, protože tím žije úplně každý," zakončil Pomikálek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články