Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Finále ligy basketbalistek nemá jasného favorita

Brno - Bez jednoznačného favorita odstartuje dnes v brněnské hale Rosnička finálová série ligy basketbalistek. Domácí vítězky základní části soutěže a třináctinásobné mistryně z týmu Frisco Sika Brno se v ní na tři vítězství utkají s obhájkyněmi titulu ze ZVVZ USK Praha. V mírné výhodě vstoupí do finále pražský klub, který má k dispozici kompletní kádr a o něco úspěšnější vzájemnou bilanci z této sezony, v níž z pěti utkání včetně pohárového finále třikrát vyhrál. Přímý přenos prvního utkání vysílá od 18:00 ČT4 a zpravodajský web ČT24.

Brňanky naproti tomu postrádají zraněnou pivotku Petru Kulichovou a zřejmě nenastoupí ani slovenská reprezentantka Zuzana Žirková, která po zranění zatím trénuje pouze individuálně. I bez nich ale Brňanky sahaly v únoru v Evropské lize po postupu do Final Four. Až ve třech zápasech prohrály čtvrtfinále s Krakovem.

Trenéři obou týmů mají před domácím vrcholem sezony obtížnou situaci s vyladěním výkonnosti svěřenkyň. Od posledního vyrovnaného utkání, kterým byl 6. března vzájemný duel v nadstavbové části v Brně, uplynul více než měsíc. Při kvalitě a síle obou celků představovaly následné čtvrtfinálové a semifinálové zápasy play-off pouze trénink.

Před rokem Brňanky vedly ve finálové sérii už 2:0 na zápasy, jejich předem přichystané oslavy titulu jim ale soupeř zhatil. Basketbalistkám USK se totiž podařil zázračný obrat; vyhrály třetí duel v Brně, tento úspěch je "nakopl" k nečekaným vítězstvím i v dalších dvou zápasech a prolomily třináctiletou brněnskou nadvládu.

Oba trenéři vidí finálové šance rovnocenné

"Bude to o individuální formě. Rozhodne, který tým na tom bude lépe. Série by neměla být dlouhá," myslí si brněnský kouč. Nepřikládá velký důraz tomu, že jeho svěřenkyně prohrály v této sezoně s USK tři duely. "Například ve finále Českého poháru jsme v poločase už prohrávali rozdílem devatenácti bodů. Ve třetí čtvrtině jsme však dokázali zápas otočit a stáhnout. V zápase v Brně jsme zase stále prohrávali, ale v závěru jsme získali náskok, který jsme vlastními chybami ztratili. Pokud se takových zaváhání vyvarujeme, tak budeme určitě důstojným soupeřem, ne-li lepším týmem než USK," uvedl Bobrovský.

Z dosavadních vzájemných zápasů je patrné, že největší starosti dělá Brnu Řekyně Maltsiová. "Vždy nám dává velký příděl bodů. Připravíme se na ni, ale její obrana je velmi těžká. Musíme vycházet z kolektivní obrany. Maltsiová je velmi kvalitní basketbalistka, která umí přesně vystřelit a také najet při úniku nalevo i napravo," poodhalil Bobrovský část taktických záměrů.

Také Blažek vidí klíč k úspěchu v defenzivní činnosti. "Celá série bude o kvalitě hry v obraně, ta bude klíčem k úspěchu. Ale rozhodujících faktorů může být pochopitelně více," konstatoval Blažek, kterého těší, že na rozdíl od Bobrovského může ve finále spoléhat na kompletní sestavu.

Kapitánka USK LeDréanová po finále s Brnem skončí s basketbalem

LeDréanová svůj záměr skončit odhalila těsně před vyvrcholením domácí nejvyšší soutěže, první díl finálové série hrané na tři vítězství mezi USK a Brnem se uskuteční ve středu v jihomoravské metropoli. V pražském klubu však o postoji LeDréanové prý věděli dlouho. "Sandra nám o tom řekla asi už před dvěma měsíci, takže to pro nás žádné velké překvapení není," řekl manažer USK Marek Kučera. I proto se vedení klubu z Folimanky už v předstihu snaží získat jinou hráčku na její místo. "Zahájili jsme už nějaká jednání, ale je to teprve v začátcích," řekl Kučera.

Středeční úvodní zápas začne v 18:00, série bude pokračovat v neděli v Praze na Folimance od 13:00 a opět ve středu v Brně od 18:00. Případné další zápasy jsou na programu v sobotu 24. dubna v Praze a ve středu 28. dubna v Brně.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články