Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Exotika v předkvalifikaci MS? Jedna velká neznámá, zní od lvic

České basketbalistky se již pilně připravují na předkvalifikační duely o mistrovství světa, které je v Mexiku čeká ve druhé polovině srpna. V nich poměří svěřenkyně Romany Ptáčkové poprvé síly s celky Mali, Jižní Korey a Venezuely. Soupeřky zní pro český tým zajímavě i vzhledem k přípravě na domácí evropský šampionát, zároveň je to však krok do neznáma.

České basketbalistky na startu přípravy na předkvalifikaci na MS
zdroj: ČT sport

"Je to hodně zajímavá směska. Každý tým má jiný styl hry a pro nás bude dost těžké se tomu přizpůsobit," přiznala jedna z hlavních opor národního týmu Natálie Stoupalová. V šanci na postup ze skupiny A však pevně věří.

"Dáváme do toho energii i prostředky. Chceme uspět. Narazíme na herní styly, se kterými jsme se nesetkaly. Těžko se to říká, ale hlavy budou nastavené tam uspět," potvrdila ambice lvic hlavní koučka Ptáčková.

Basketbalistky po měsíční pauze od konce sezony načaly důležitou přípravu v prostorách pražské haly Královky, kde kromě tréninků otestustují svoji formu 19. června od 18 hodin i v prvním přátelském utkání s Finskem. Odvetu sehrají o den později v Kutné Hoře.

Ještě před třítýdenní přestávce v červenci narazí lvice na sousední Slovenky. Začátkem srpna se naopak přesunou na dvoj zápas do Maďarska. Ostrý boj o postup z předkvalifikace startuje v Mexiku 13. srpna.

"Myslím si, že je super, že se scházíme takto na celé léto, protože příští rok nás čeká mistrovství Evropy a aspoň je ten tým více pohromadě. Jižní Korea s Mali byly nejtěžší soupeři z daných kontinentů. Na stranu druhou to je dobrý test, jak na tom budeme," řekla rozehrávačka Eliška Hamzová.

Ve výběru Ptáčkové opět převažuje mládí

Po ukončení reprezentační kariéry kapitánky Renaty Březinové na loňském mistrovství Evropy je nejzkušenější hráčkou letošního výběru třicetiletá rozehrávačka českého šampiona Tereza Vyoralová. Důvěru dostaly od Ptáčkové opět pivotmanky Emma Čechová i Dominika Paurová.

A zatímco Čechová v brněnských Žabinách sbírala cenné zkušenosti v Evropském poháru, Paurová si zvykala na několikatisícové publikum v americké NCAA.

"Sezonu hodnotím velmi pozitivně, myslím si, že se nám opravdu podařila. Se svým výkonem jsem spokojená. Začátek byl pomalejší, ale pak jak jsem si začala zvykat na styl, kterým se hraje na univerzitě, tak jsem mohla vidět, že mám víc a víc sebevědomí, a bylo to lepší a lepší. Měly jsme často i posilovnu, tak se určitě cítím silnější a zpevněnější na hřišti," podotkla.

Nominace lvic na předkvalifikaci na MS:

Rozehrávačky: Hamzová Eliška, Šotolová Karolína, Zeithammerová Kateřina

Křídla: Andělová Gabriela, Holešínská Petra, Vyoralová Tereza, Malíková Petra, Pospíšilová Julie, Voráčková Veronika

Pivotky: Čechová Emma, Rokošová Kateřina, Reisingerová Julie, Vitulová Tereza, Kopecká Anežka, Stoupalová Natálie, Šípová Veronika, Paurová Dominika

Právě síla a potřebná váha pod košem českému výběru scházela na posledních dvou kvalifikačních duelech na domácí mistrovství Evropy 2025. Příslibem posilnění na "dlouhém" postu by trenérům měl být příchod Julie Reisingerové.

Ta kvůli problému s patou vynechala nejen poslední reprezentační srazy, ale i uplynulý evropský šampionát. Připojit k týmu by se měla v srpnu. Ptáčková však věří, že se zúčastní alespoň jednoho přípravného kempu už v červnu.

"S touto sestavou chceme nejvíce pracovat. Vývoj by měl být znát zejména u rozehrávaček. Hlavně u Elišky Hamzové jsem v sezoně zaznamenala velký posun. Ostatní hráčky zrají a optimum by mělo v blízké době přijít," připustila.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články