Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín UEFA

Elita světového basketbalu 3x3 se schází v Praze

Hradčanské náměstí v Praze okupují basketbalisté. O víkendu se tu totiž hraje prestižní turnaj World Tour v nové olympijské variantě druhé nejrozšířenější míčové hry na světě – 3x3. Na Prague Masters se představí i nejlepší čeští reprezentanti. Přímý přenos vyvrcholení soutěží sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz v neděli od 17:30.

Pražský turnaj se v minulosti konal na Václavském náměstí, nyní se přesune před ještě prestižnější kulisy. "Tuhle změnu nedokážu posoudit, protože jsem na Hradčanském náměstí byl za život jen párkrát. Václavák měl svoje specifika, vždycky tam bylo hrozné vedro, což nevím, zda bude platit i o Hradčanech. Po stránce návštěvnosti to bude podobné, i kolem Hradu bývá velká cirkulace turistů," řekl český reprezentant Ondřej Dygrýn, jehož tým Humpolec patří ke spolufavoritům turnaje.

"Chceme zkusit jít na vítězství v turnaji. Máme zatím povedenou sezonu, World Tour v Japonsku byla minulý víkend první akcí, kdy jsme se letos v tomhle složení nedostali do finále, takže nevidím důvod, proč si nevěřit na vítězství, zvlášť když se hraje tady v Česku," přidal jeho spoluhráč Ondřej Šiška.

Na turnaji se představí také finalisté české Chance 3x3 Tour z Brna hrající pod přezdívkou Mach1nes, česká reprezentace pod označením Mariánské Lázně a reprezentace do 23 let, která pod hlavičkou Prahy půjde do kvalifikace.

Na triumf cílí Srbové

Dvanáct týmů je rozděleno do čtyř skupin, které se hrají v sobotu. Dva nejlepší celky z každé skupiny postoupí do nedělního play-off. Vítěz si zajistí účast v celosvětovém finále a získá odměnu 30 tisíc dolarů (asi 666 tisíc korun). Hlavními favority jsou srbské celky Liman Tesla Voda a Novi Sad, které si rozdělily triumfy na předchozích dvou turnajích World Tour.

Součástí akce bude i doplňkový turnaj pro ženy, které zatím sérii World Tour nemají. "Jsem ráda, že Česká basketbalová federace umožnila tento turnaj pro ženy. Snad v tom bude pokračovat více federací," řekla šéftrenérka ženské reprezentace Michaela Uhrová. "V rámci turnaje máme schůzku se zástupci FIBA, abychom projednali možnosti ženské Tour na příští sezonu," dodala.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články