Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Dvanáct výher za sebou, vítězná jízda basketbalistů Toronta pokračuje a posunuli klubový rekord

Dvanáctkrát za sebou odešli basketbalisté Toronta Raptors z utkání NBA jako vítězové, vylepšili tak v NBA klubový rekord v počtu výher za sebou a upevnili si druhou pozici ve Východní konferenci. Mistři ligy porazili před vlastními fanoušky Indianu v koncovce 119:118. Kyle Lowry se na úspěchu podílel 32 body a 10 asistencemi. Srege Ibaka mu pomohl svým nejlepším výkonem v sezoně – 30 body a dal i vítěznou trojku.

Srege Ibaka
zdroj: ČT4/AP autor: Nathan Denette

Toronto v hale Air Canada Center téměř celý zápas dotahovalo náskok soupeře, na začátku druhé půle se jeho ztráta vyšplhala až na 19 bodů. Pět minut před koncem se domácí dotáhli na rozdíl tří bodů, jenže Pacers znovu odskočili na dvouciferný rozdíl necelé čtyři minuty před koncem.

Po sérii 8:0 snížilo Toronto 66 sekund před čtvrtou sirénou zase na dva body a pak si vzal z dálky slovo španělský podkošový hráč Ibaka, který přitom předtím trefil jen jednu trojku z šesti pokusů. Tentokrát se ovšem nemýlil a vedení už Raptors uhájili.

"Zasloužil si to, protože Ibaka na střelbě stále tvrdě pracuje," řekl kouč Nick Nurse. "Nick mi během oddechového času říkal, ať si při střelbě nepřestávám věřit a sázím to na koš. Dodal mi hodně potřebného sebevědomí," uvedl Ibaka.

"Hráli jsme celých 48 minut. To je náš styl. Dát do toho všechno, proměnit nějaké ty střely, neustále hrát agresivně a přitlačit soupeře obranou," těšilo Lowryho po zápase.

Třetí porážku Indiany v řadě neodvrátili autor 24 bodů Malcolm Brogdon, Justin Holiday s 22 body ani litevský pivot Domantas Sabonis, který si připsal třetí triple double v kariéře za 15 bodů, 11 doskoků a deset asistencí.

Denver si vítězstvím 98:95 v Utahu pojistil třetí příčku Západní konference a domácí Nikola Jokič se stal devátým hráčem v historii zámořské soutěže, který v jednom utkání zaznamenal alespoň 30 bodů, 20 doskoků a deset asistencí. Na 38. triple double v kariéře v základní části dosáhl srbský pivot se zápisem 30 bodů, 21 doskoků, 10 asistencí a přidal ještě dva zisky. Nejlepším střelcem utkání ale byl jeho spoluhráč Jamal Murray s 31 body.

Druhým týmem na západě zůstávají Los Angeles Clippers. Miami Heat doma porazili 128:111 a vylepšili klubový rekord v počtu nastřílených trojek v jednom utkání na 24 tref. Šest jich obstaral Landry Shamet, autor 23 bodů. Více než deset bodů dalo sedm jeho spoluhráčů. Rovněž 23 bodů si připsal Paul George, jenž měl navíc pět asistencí a deset doskoků.

Tým Miami také získal velkou posilu. Je jí trojnásobný šampion NBA Andre Iguodala, který přichází z Memphisu, kde od letního příchodu nehrál. Vedení Heat podepsalo ihned po výměně s šestatřicetiletým basketbalistou smlouvu na dva roky za 30 milionů dolarů. Z Miami do Memphisu se přesunul Justise Winslow.

Olympijský vítěz z Londýna a mistr světa z roku 2010 Iguodala strávil předchozích šest sezon v Golden State Warriors, s kterým získal tři tituly a v roce 2015 byl nejužitečnějším hráčem finálové série. Loni v létě ho ale klub v rámci úsporných opatření vyměnil do Memphisu. K týmu Grizzlies se nikdy nepřipojil. Se svolením klubu trénoval individuálně a čekal na výměnu do týmu, který se mu bude zamlouvat.

Hráčům Memphisu se tato situace moc nelíbila. "Nemůžu se dočkat, až se ho povede vyměnit a budeme si proti němu moct zahrát, abychom mu ukázali, o čem to v Memphisu je," nechal se slyšet Dillon Brooks. Grizzlies jsou osmí v Západní konferenci a drží poslední postupové místo do play-off.

Miami, které je čtvrté ve Východní konferenci, bude pro Iguodalu pátým klubem v NBA. V minulosti byl také ve Philadelphii a Denveru.

O dva pivoty posílili také basketbalisté Atlanty. Z Houstonu získali dvoumetrové podkošové hráče Neného a Clinta Capelu, který s průměrem bezmála 14 doskoků na zápas patří v lize mezi nejlepší. Jejich příchod byl součástí rozsáhlé středeční transakce mezi čtyřmi kluby, do které se zapojily ještě Denver a Minnesota a v níž změnilo dres dohromady 12 hráčů. Za Houston budou nově hrát Robert Covington a Jordan Bell. Do Minnesoty jdou španělský mistr světa Juancho Hernangómez, Malik Beasley, Jarred Vanderbilt a Evan Turner. Čtyři hráče získal také Denver, novými tvářemi v jeho kádru se stali Gerald Green, Keita Bates-Diop, Shabazz Napier a Noah Vonleh.

Výsledky NBA:

Boston - Orlando 116:100, Brooklyn - Golden State 129:88, Dallas - Memphis 107:121, Detroit - Phoenix 116:108, LA Clippers - Miami 128:111, Minnesota - Atlanta 120:127, Oklahoma City - Cleveland 109:103, Toronto - Indiana 119:118, Utah - Denver 95:98.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články