Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Dva kroky od Ria. Českým basketbalistům stojí v cestě silné Srbsko

Bělehrad – Už jen poslední dva kroky dělí české basketbalisty od účasti na olympijských hrách, ovšem ten příští bude asi ten nejtěžší možný. V semifinále kvalifikačního turnaje se postaví Srbsku, šestému nejlepšímu výběru podle žebříčku FIBA, který je navíc v domácím prostředí a za postupem ho požene 20 tisíc fandů v bělehradské aréně. Češi však věří, že se jim povede sportovní senzace. Přímý přenos utkání sledujte od 20:50 na ČT 2 a našem webu.

"Bude to velké, v super atmosféře, skvělý zážitek pro nás i pro hráče," řekl trenér Ronen Ginzburg. "Víme, že pokud chceme do Ria, musíme Srby porazit. Známe Srby, každý je zná, mají opravdu velmi, velmi dobrý tým. Nemáme co ztratit. Chceme předvést to nejlepší," dodal.

Naději Čechům dává, že Srbové v dosavadních dvou zápasech nepodávali ideální výkony. Trápil se zejména pivot Miroslav Raduljica. Celkově pak nepůsobí tak silným dojmem jako před rokem, kdy s nimi Češi svedli ve čtvrtfinále mistrovství Evropy vyrovnanou bitvu, kterou rozhodla až poslední čtvrtina, v níž Čechům došly síly a prohráli 75:89.

"Loni na Eurobasketu jsme proti nim nesehráli vůbec špatný zápas. Bylo to 35 minut vyrovnané. Teď je to jiný zápas a může se stát cokoli. Každopádně Srbsko je jasný favorit, o tom není sporu," řekl Ginzburg.

Výhodou Srbska je, že má 11 hráčů z NBA či Evropské ligy. Na české straně aktuálně hrají na nejvyšší úrovni jen Tomáš Satoranský s Janem Veselým. Češi ale touží poprat se o historický úspěch. Český mužský basketbal totiž byl na olympijských hrách naposledy v roce 1980, ještě v dobách Československa. A pro současný mix zkušených hráčů a talentovaného mládí jde o poslední šanci.

"Nesmíme ale podlehnout emocím. Rozhodovat bude od začátku každá minuta, každý bod, každá obrana i útok. Chyby, co člověk případně udělá, nebude moc šance napravit. Rozhodovat budou detaily, srdce bude jedním z nich. Musíme do toho jít od začátku naplno a snažit se je překvapit," burcuje spoluhráče kapitán Jiří Welsch, který svými výkony v 36 letech dokazuje, jak moc se chce s reprezentační kariérou loučit až na olympijských hrách.

Největšími hvězdami současného srbského výběru jsou rozehrávač Miloš Teodosič, který letos pomohl CSKA Moskva vyhrát Euroligu, pivot Denveru Nuggets Nikola Jokič a střelec Bogdan Bogdanovič, který je spolu s Nikolou Kaliničem ve Fenerbahce spoluhráčem české hvězdy Veselého.

Právě pro Veselého půjde o velmi speciální zápas, jelikož v Bělehradu žije a má k Srbsku velmi blízko. Nyní se mu splní jeden ze snů zahrát si proti Srbsku právě v Bělehradu, kde hrával za Partizan.

"Motivace proti Srbům je pro všechny stejná, pro mě asi trošku víc. Budu se emoce snažit nějak krotit, snažit se hrát svoji hru. Budeme se do toho snažit jít naplno a ukázat, co umíme. Samozřejmě to bude těžké, jsou jeden z nejlepších týmů světa, ale dáme do toho maximum a uvidíme, co se z toho dokáže vytěžit," řekl Veselý.

Dosud atmosféra v Kombank Areně zůstávala za očekáváním a Srbové nevytvářeli očekávané peklo, dá se však předpokládat, že v semifinále již svůj tým poženou za postupem. "Když budeme hrát dobře, tak by ale naopak mohlo Srbům domácí prostředí uškodit. Pokud se dostaneme do zápasu a budeme se dlouho držet, může to na ně vyvinout nějaký tlak. Jde o to přežít úvodní čtvrtinu. Pak se může stát cokoli," věří Ginzburg. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články