Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Důvěřují mu basketbalisté v čele se Satoranským. Nejdůležitější je psychika, míní celostní trenér Miřejovský

Michal Miřejovský byl navenek možná nenápadný, nicméně velmi ceněný článek české basketbalové reprezentace, která zazářila na nedávném MS. Coby celostní trenér se staral o přípravu a připravenost všech hráčů týmu. Miřejovského nyní navíc čeká další výzva: bude osobním trenérem Tomáše Satoranského v Chicago Bulls.

Michal Miřejovský
zdroj: ČT sport

Miřejovský o sobě mluví jako o celostním trenérovi. Co to znamená? "Ke každému hráči se snažím přistupovat z více pohledů. Kromě samotného pohybu je to i regenerace, hlavně spánek, pitný režim, jídlo a psychika, která je skoro nejdůležitější. Podle toho, jak máme nastavenou hlavu a myšlení, se odvíjí všechno v našem životě včetně fungování těla," říká.

Sám hrál nejvyšší domácí soutěž, pak se však ze sportu vytratil a vrátil se k němu až po delší době. Zkušenost s basketbalem na vysoké úrovni je ale pro něj nyní výhodou. "Hráči cítí, že jsem třicet let basketbal hrál, a mají ke mně blíž. Když děláme věci na hřišti a já jim radím ohledně techniky, tak to ode mě vezmou víc, než kdybych kariéru za sebou neměl," míní.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma pro hosty ČT sport

"Práce je to úžasná, pro mě jde o splněný sen," říká nyní o svém působení u české basketbalové reprezentace. "Každý den je ohromný zážitek a spoustu nových zkušeností. S hráči začínáme pohovorem a dotazníkem, snažím se zjistit míru stresu, který jejich tělo má. Pro naše fungování ale určitou míru stresu potřebujeme," říká Miřejovský.

V roli celostního trenéra odletěl také do Číny, kde čeští basketbalisté předčili všechna očekávání. "Byl to jedním slovem nepopsatelný zážitek. Být součástí týmu bylo něco absolutně nepředvídatelného, už postup ze skupiny by byl považován za úspěch... Určitě si to budu pamatovat do konce života," vzpomíná na zářijové události z Číny.

Považuje si zvlášť příběhu Martina Kříže, který si v měsících před šampionátem přetrhl achilovku. Dokázal se však do týmu vrátit a absolvoval MS. "Pro mě byl hrozně silný moment, když jsem viděl Martina stát při české hymně v utkání proti USA. Strávili jsme spolu tři a půl měsíce skoro na denní bázi," vzpomíná Miřejovský.

Nyní jej čeká nová výzva: odletí do Spojených států, kde se bude coby osobní trenér starat o Tomáše Satoranského. "Je to pro mě další neskutečný skok. Splněný sen, protože v 90. letech, kdy jsem poprvé sledoval NBA, bylo Chicago Bulls nejlepší tým. A já se tam nyní budu stěhovat. Neskutečné," uzavírá.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články