Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Druhý zápas, druhá výhra. Basketbalistky si znovu poradily s finským výběrem

České basketbalistky porazily v přípravě v Kutné Hoře Finsko 83:70 a navázaly na středeční vítězství 84:72. Nejlepší střelkyní druhého zápasu byla s 18 body devatenáctiletá Dominika Paurová.

Natálie Stoupalová v utkání proti Finsku
zdroj: ČTK autor: Ondřej Deml

Další přípravný duel čeká tým trenérky Romany Ptáčkové v úterý od 18:00 v Praze na Královce se Slovenskem. O den později s ním sehrají odvetu v neveřejném utkání.

"Bylo to hodně podobné jako včera. I v tom, že Finky po poločase přitvrdily hodně v obraně, ale to je dobře, protože nás prověřily v tom, jak umíme kontrolovat míč," řekla po utkání Ptáčková. "Tým v této chvíli spolupracuje a tohle jsme potřebovali. Ztrát bylo víc, než jsme chtěli. Poločas to bylo dobré, ale při téhle agresivní obraně se nám to pak úplně nedařilo. Otočila jsem rozehrávačky. Kačka Zeithammerová původně neměla vůbec hrát. Nakonec hrála kratší úseky, vystřídaly se všechny tři a pro ně jsou to velké zkušenosti," uvedl trenérka.

Finky začaly trojkou Eliny Aarnisalaové a potvrzovaly, že se jim střelba z dálky daří, což předvedly už ve středu na Královce. Tam daly z dálky 12 pokusů a v hale Klimeška šest ze sedmi svých košů v první čtvrtině. První českou trojku dala v 8. minutě Vitulová a dočkala se prvních bodů v reprezentaci. Zařídila tím vedení 18:17 a pak už Češky náskok nepustily.

Opět Vitulová načala šňůru 12 bodů, ke které pomohla dvěma koši za sebou i Paurová. V 15. minutě přerušila finskou sérii bez bodu zase trojkou Lotta Vehkaová-Ahová. Ztrátu 14 bodů dokázaly Finky snížit na sedmibodové manko. Češkám se i před zraky dosud posledního českého zástupce v NBA Víta Krejčího ale začalo dařit z dálky, trefily se postupně Veronika Šípová, Julie Pospíšilová a Petra Malíková. Do poločasu si odnesly dvouciferný náskok.

Druhý poločas začala košem Anniina Äijänenová, ale na osm tref za tři body z první poloviny zápasu už Finky nedokázaly navázat. Ve 25. minutě zařídila Paurová náskok 58:43. Seveřanky se přiblížily na šest bodů, ale dvěma koši zajistila českému týmu do konce třetí čtvrtiny náskok 65:55 Kateřina Zeithammerová.

"Byla jsem velmi nespokojená poslední minuty druhé čtvrtiny, kdy jsme měly čtyři bonusové fauly a nepodařilo se nám vzít ani jeden. To by se opravdu nemělo stávat. Z toho je pro nás velké ponaučení," řekla Ptáčková. "V závěru jsme to už pak využívaly lépe. Petra Malíková to věděla, ale v první půli se mi to hodně nelíbilo, i když jsme předávali informace z lavičky. Ani mi nevadily ty trojky, to se stát může, ale musíme dřív zastavit útok Finek faulem."

Trojkou a proměněnými úniky natáhla českou sérii Paurová a na 16:0 ji dotáhly Vitulová a z dálky Petra Holešínská. Byl z toho rozdíl 22 bodů. Finky zareagovaly sedmibodovou šňůrou a porážku nakonec zmírnily.

"Finsko splnilo určitě naše požadavky a byla to i trochu příprava na asijského soupeře v předkvalifikaci, protože Jižní Korea také hodně sází na tvrdost a střelbu z dálky. Útok vypadal dobře, i když v té spolupráci je pořád co zlepšovat. Úplně nám zatím nevychází střelba z dlouhé vzdálenosti, ale máme teprve druhý kemp, nebylo na to tolik času. Byly dva střelecké tréninky, a na to se budeme muset zaměřit víc," uvedla Ptáčková.

"Na tenhle kemp jsme měly nejvíc hráček, sedmnáct. Chtěly jsme tu zátěž rozložit. Dá se říct, že zkušenější odpočívaly a šly jsme mladší cestou, a bylo to znát na dravosti. Zase jsme si nebyly schopni připravit ideálně sety při tlaku obrany tak, jak by bylo třeba. Pokud vás někdo takhle tlačí, tak musíte odpovědět stejnou mincí, obejít hráčku a dojít si pro faul. Tam už musí nastoupit improvizace," dodala Ptáčková.

Přípravné utkání basketbalistek v Kutné Hoře:

Česko – Finsko 83:70 (24:20, 49:39, 65:55)

Sestava a body Česka: Holešínská 9, Pospíšilová 7, Šípová 6, Šotolová 4, Čechová 2 – D. Paurová 18, Rokošová, Vitulová po 11, Zeithammerová 6, Malíková 5, Hamzová, Voráčková po 2.
Nejvíce bodů Finska: Aarnisalová, R. Lehtorantaová po 10, Lahtinenová 8. Fauly: 16:16. Trestné hody: 15/9 – 12/11. Trojky: 6:11. Doskoky: 48:32.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články