Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Domácí basketbalový trůn zůstane prázdný, titul udělen nebude

Poprvé v historii nemá basketbalová liga mistra. V předčasně ukončené soutěži nebyl udělen titul. Výbor tuzemské federace rozhodl také o tom, že nikdo nepostoupil ani nesestoupil.

Vyhlášeno bylo pouze umístění v základní části, kterou ovládl Nymburk před Opavou a Svitavami. Nymburští šestnáctinásobní šampioni vedli tabulku nejvyšší soutěže i po pěti kolech nadstavby, po kterých byla liga v polovině března ukončena.

"Byly dva názory a debata byla poměrně dlouhá. Názory se lišily na metodiku, zda je dobré soutěže rozšiřovat nebo nerozšiřovat. Nakonec zvítězila varianta, že by měly být zachovány systémy soutěží jako v letošním roce a zaměřit se na rozvoj soutěží," uvedl generální sekretář ČBF Michal Konečný.

Je nám líto, video expirovalo.
Vedení NBL udělalo tečku za sezonou bez korunovace mistra

"Titul mistra v Kooperativa NBL nebyl udělen, byl udělen titul 'vítěz po základní části'," přidal předseda Asociace ligových klubů Tomáš Kotrč. "Znamená to, že první je Nymburk, druhá Opava a třetí Svitavy. Nikdo nepostupuje, ale nikdo ani nesestupuje. Baráž se hrát nebude," dodal.

Ukončeny byly také všechny ostatní soutěže a ani v nich nebyly uděleny mistrovské tituly. Výjimkou je pouze nejvyšší soutěž žen, ve které byl krátce po březnovém ukončení přidělen titul suverénnímu USK. Pro pražský celek šlo o desátý úspěch za sebou a celkově čtrnáctým triumfem v samostatné české lize vyrovnal rekord Žabin Brno.

Zkažená sezona

Nymburk naopak přišel o šanci ovládnout českou ligu posedmnácté za sebou. "Může nás to mrzet, ale je to logické vzhledem k tomu, jak se to vyřešilo v nižších soutěžích. Podstatné je, že sezona je zkažená a titul na papíře by to nezměnil," řekl generální ředitel středočeského celku Rudolf Šimeček.

"Kluby se jednomyslně shodly, že jako první po základní části má nárok a bude reprezentovat Českou republiku v nejvyšší soutěži Lize mistrů," uvedl na adresu Nymburka předseda Asociace ligových klubů Tomáš Kotrč.

Posledním zápasem NBL bylo utkání mezi Děčínem a Pardubicemi 11.brezna. Od té doby palubovky osiřely. Jednání už taky vyřešilo otázku, kdy se na ně a v jakém složení basketbalové týmy vrátí. "Soutěž začne druhý nebo třetí trýden v září, tedy dříve než letos," upřesnil Kotrč.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články