Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Dokážeme se rychle sehrát a čelit těžkým momentům, ví Satoranský po úspěchu v Litvě

Tomáš Satoranský ukázal, jaký je lídr. K vítězství nad Litvou pomohl jako nejlepší střelec zápasu 21 body. Z posledních duelů si chce vzít mnoho věcí pro ponaučení pro další reprezentační okno i pro Eurobasket. Chce se vyvarovat zbytečných hluchých míst.

"Je to úleva. Zároveň to bylo náročné okno. Nečekal jsem tento dvojzápas až tak fyzicky náročný. Ale evropský basketbal je fyzicky o trochu dál než NBA. Zároveň jde v těchto zápasech o všechno, takže týmy hrají do konce. Máme obrovskou radost, že se nám tady podařilo vyhrát a tuhle výhru si bereme do další fáze kvalifikace," řekl Satoranský.

"Byli jsme trošku nespokojení s tím, že jsme (doma nad Bosnou a Hercegovinou) nevyhráli o 14 bodů, ale nakonec bereme dvě výhry. Navíc máme v obou případech lepší vzájemný zápas, takže je to perfektní," připomněl.

Češi začali kvalifikaci třemi porážkami, pak se vrátili do hry o postup. "Na to, jak jsme začínali, tak to určitě není špatné. Máme kromě Bulharska, které nepostupuje, lepší vzájemné zápasy s oběma postupujícími a teď samozřejmě uvidíme, s kým budeme hrát to čtvrté okno, protože potom spousta hráčů zase do dalších oken nemůže nastoupit," řekl Satoranský před tím, než další vývoj určil pro 24. srpna duel ve Francii a o tři dny později v Chomutově s Maďarskem.

Stále hluchá místa

Už v prvním poločase v Klajpedě vedli Češi třikrát o 17 bodů. Po pauze ale přišla pasáž, v níž Litevci přehráli soupeře 17:5 a snížili na 49:50. "Bohužel máme furt někdy takto hluchá místa. Musíme na tom zapracovat hlavně před Eurobasketem. Doufám, že nám pomůže měsíc přípravy, kdy budeme určitě líp připravení na určité situace. Když na nás soupeři přitlačí a fyzicky vyvíjejí nátlak, tak jsme měli pár špatných ztrát i na konci zápasu. Jinak si ale myslím, že sebevědomí máme z předchozích výsledků a z toho, že už hrajeme dlouho spolu a dokázali jsme se zpátky vrátit do zápasu a vyhrávat prakticky celou dobu o 10 bodů," podotkl Satoranský.

V čase 27:04 trojkou opět nastartoval Ginzburgův výběr. "Na začátku mi spadly čtyři střely v řadě. A já si samozřejmě věřím v nároďaku víc, než tomu bylo v NBA. Viděl jsem, že nikdo moc nedával v ten moment, takže jsem na sebe vzal tuhle střelu a určitě mentálně to pomohlo," uvedl Satoranský. "Basket je nahoru dolů. Nemůžete na sebe zase vyvíjet takový tlak. Já si vždycky psychicky říkám, že přijde nějaká naše šňůra. Myslím, že vždycky když jsme doskočili a hráli jsme rychle dopředu, tak z toho byly lehké body. To se nám pak podařilo i v té třetí čtvrtině."

Zápasy ukázaly, na čem je třeba pracovat

Pro zářijové mistrovství Evropy, jehož jedna ze základních skupin se koná v Praze, si tým podle něj odnáší řadu pozitiv. "Dokážeme se rychle sehrát a čelit těžkým momentům. To si myslím, že je určitě důležité pro Eurobasket, protože tam bude obrovský tlak. Hrajeme doma po dlouhé době, takže to byla dobrá prověrka v Pardubicích i teď - sem přijít a v nátlaku toho, že když neprohrajeme, tak postoupíme. Samozřejmě Honza Veselý, Víťa Krejčí nám přinesou do hry určité věci, ale musíme zapracovat na nějakých taktických věcech. Tyto dva zápasy nám aspoň ukázaly na srpen, na čem je třeba pracovat," podotkl.

Je rád, že kádr je široký. "Je tu variabilita střelců, kteří mohou přijít, jako David Jelínek, Vojta (Hruban), Boči (Jaromír Bohačík), ale dneska nás opravdu hnal dopředu Kyzi (Tomáš Kyzlink). Je úžasné mít takhle rychlého skórera, který může dát střelu z dálky, ale může taky najet prakticky proti každému pivotovi. Takže jsem rád, že máme zase trošičku širší spektrum v té naší hře," podotkl Satoranský.

Český tým má k dvěma turnajům v Pardubicích a Hamburku v srpnu jistotu generálku v ostrých kvalifikačních zápasech. "Budeme hrát proti silným soupeřům, bude to součást přípravy a aspoň se zase trochu připravíme na nějaký tlak. Nebudeme hrát jen v přípravných zápasech, kde o nic nejde," dodal Satoranský.

Další boje čekají Čechy s Francií, Maďarskem a Černou Horou. K postupu na turnaj, jenž se bude konat na přelomu srpna a září 2023 v Indonésii, Japonsku a na Filipínách, musí skončit v další skupině do třetího místa.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články