Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Dohoda v NBA se vzdaluje, výluka pokračuje

New York - Ani další kolo jednání o kolektivní smlouvě v NBA nepřineslo dohodu. Přestože se zástupci klubů a hráčské asociace snažili nalézt společnou řeč již od úterka, konec výluky zámořské ligy je v nedohlednu. Ačkoliv ještě včera byli zástupci obou stran poměrně optimističtí, nyní to vypadá, že by se tento ročník NBA vůbec nemusel rozběhnout. 

Kobe Bryant
zdroj: isifa/EPA autor: Dennis M. Sabangan

"Nakonec jsme nebyli schopni překlenout propast, která obě strany odděluje," oznámil Adam Silver, který ve čtvrtek v New Yorku při jednání zastupoval nemocného komisionáře NBA Davida Sterna. Zástupci hráčské unie a majitelé klubů přitom v průběhu posledních tří dnů absolvovali v součtu více jak třicetihodinový maraton jednání.

Na termínu dalšího kola vyjednávání se ale obě strany nedokázaly dohodnout a rozešly se v poměrně nepřátelské atmosféře, vzájemně se také obviňovaly ze lží. Viceprezident hráčské asociace Maurice Evans prohlásil, že teď už se bude hrát bez rukaviček. Adam Silver kontroval vyjádřením, že vůbec netušil, jak jsou si požadavky obou stran ve skutečnosti vzdáleny.

Výluka soutěže kvůli chybějící kolektivní smlouvě trvá od 1. července, tedy už 112 dní. NBA měla začít 1. listopadu i s českým nováčkem Janem Veselým, kterého z šesté příčky draftoval Washington. Už nyní je jisté, že všechny zápasy plánované do 14. listopadu budou zrušeny, což bude stát hráče na výplatách zhruba 170 milionů dolarů.

Jan Veselý
zdroj: in-the-game.org

Český basketbalista Veselý se však podle agentury Mediafax připravuje na sezonu v Los Angeles a stále doufá, že se NBA ještě letos rozehraje. Pokud by výluka ukončena nebyla, Veselý by se zřejmě vrátil do Partizanu Bělehrad, kde odehrál poslední sezóny a udělal si jméno.

Spory mezi majitely klubů a hráčskou asociací se týkají především dvou oblastí - rozdělení výnosů a platového stropu. Majitelé klubů chtěli původně basketbalistům snížit podíl z příjmů na 47 procent z dosavadních 57, ti však nebyli ochotni přistoupit pod hranici 53 procent. Ve čtvrtek podle Silvera majitelé navrhli protistraně rovný podíl 50:50, ale hráčská unie slevila jen o půl procenta na 52,5. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články