Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Do reprezentace se vrací Pecková a Šujanová, nechybí ani Vaughnová

Hned několik hráček, které v poslední době nereprezentovaly, zařadil do své první nominace nový trenér ženské basketbalové reprezentace Štefan Svitek. Do národního týmu se vrací vicemistryně světa z roku 2010 Tereza Pecková a Edita Šujanová, v šestnáctičlenné nominaci na první část kvalifikace o postup na mistrovství Evropy nechybí ani Kateřina Bartoňová, Romana Hejdová, Kamila Štěpánová či Julia Reisingerová.

Tereza Pecková
zdroj: ČT4 autor: Vít Šimánek

Z výběru na letošním nevydařeném mistrovství Evropy zůstalo jen sedm hráček. Ilona Burgrová s Petrou Kulichovou ukončily reprezentační kariéru, Tereza Vyoralová je zraněná a Pavlu Švrdlíkovou s Michaelou Stejskalovou Svitek nepovolal.

Ve výběru naopak nechybí Američanka Kia Vaughnová, která před rokem získala české občanství po letech strávených v USK Praha a nyní má dorazit jako pivotka Fenerbahce Istanbul.

Svitek se ve spolupráci s asistenty Ivanem Benešem a Veronikou Bortelovou rozhodl vsadit na zkušenost a povolal většinou hráčky, které toho mají s národním týmem hodně za sebou.

Je nám líto, video expirovalo.
V nominaci basketbalistek je jen sedm hráček z červnového ME

Pecková odehrála sedm velkých turnajů, Hejdová s Bartoňovou po pěti a Šujanová čtyři. Poslední sice pro ni bylo mistrovství Evropy 2011, pak ji ze hry vyřadila zranění, ale nyní se ve 32 letech pokusí probojovat do finální nominace, před níž Svitek vyřadí čtyři hráčky.

"Je to o dvou zápasech, které potřebujeme vyhrát, abychom mohli postoupit. Zkušené hráčky vědí, do čeho jdou. Jsou to dobré hráčky a jejich výkony v klubech ukazují, že patří do reprezentace. Ale také chceme zapojit nadějnější hráčky," řekl Svitek.

"Nebyla to jen moje nominace, pracujeme jako tým, tak jsme i šestnáctku složili. Vybrali jsme to nejlepší, co je nyní k dispozici. Nechybí mi tam nikdo kromě zraněné Vyoralové. Snažili jsme se dát dohromady zkušenost a mládí," popisoval Svitek.

První výraznější šanci dostane královéhradecká Kristýna Minarovičová, která v létě reprezentovala v basketbalu 3x3. Šanci dostala také nadějná pivotka Reisingerová, která do reprezentace nahlédla v létě 2016.

Národní tým se pod vedením Svitka poprvé sejde 5. listopadu a čtyři dny bude trénovat v Praze, než se přesune do Německa k úvodnímu duelu kvalifikace hranému 11. listopadu v Saarlouis. Ve středu 15. listopadu pak v Praze přivítá Švýcarsko. Ve skupině je také Belgie. Na šampionát postoupí vítězové skupin a šest nejlepších celků na druhých místech.

Nominace českých basketbalistek na úvod kvalifikace ME:

Rozehrávačky: Lenka Bartáková (Piešťany), Kateřina Bartoňová (Hradec Králové), Petra Záplatová (Wasserburg)

Křídla: Karolína Elhotová, Kateřina Elhotová, Veronika Voráčková (všechny USK Praha), Jana Hausknechtová (Žabiny), Romana Hejdová (Mondeville), Kristýna Minarovičová (Hradec Králové), Tereza Pecková (Miskolc), Renata Pudláková (Slavia)

Pivotky: Alena Hanušová (USK Praha), Julia Reisingerová (Sant Adria), Kamila Štěpánová (Györ), Edita Šujanová (KP Brno), Kia Vaughnová (Fenerbahce)

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články