Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Dirkules se s Dallasem rozloučil stylově. V posledním domácím zápase kariéry nastřílel 30 bodů

Nejlepší evropský střelec v historii NBA Dirk Nowitzki oznámil ve 40 letech konec kariéry. Německý basketbalista se v posledním domácím utkání blýskl sezonním maximem 30 body a přispěl k výhře 120:109 nad Phoenixem. Nowitzki strávil všech 21 sezon v zámořské lize v dresu Dallasu Mavericks, v němž nastoupí naposledy v noci na hřišti San Antonia.

Dirk Nowitzki
zdroj: USA Today Sports autor: Kevin Jairaj

"Možná jste to čekali, tohle byl můj poslední domácí zápas," oznámil se slzami v očích Nowitzki. "Je to hodně emotivní, byla to neuvěřitelná jízda," řekl německý veterán, jenž v roce 2011 slavil s Dallasem titul.

O čtyři roky dříve byl jako první Evropan vyhlášen nejužitečnějším hráčem NBA. Utkání hvězd si rodák z Würzburgu zahrál čtrnáctkrát a v historickém pořadí střelců NBA je šestý. Na této pozici se držel už od konce roku 2015, kdy předstihl Shaquillea O'Neala.

V této sezoně jej v říjnu odsunul LeBron James, který se už mezitím propracoval na čtvrté místo před Michaela Jordana. Před rozlučkovým zápasem má Nowitzki na kontě 31 540 bodů.

Poslední sezonu mu přitom zkrátila operace kotníku, po níž přišel do poloviny prosince o 26 duelů. Do play-off se s Dallasem neprobojoval.

Jeho odchod do sportovního důchodu urychlily právě problémy s levou nohou. "Bylo nutných spousta ošetření, tablet, injekcí. Nemá smysl tohle podstupovat další rok," řekl Nowitzki. Majitel klubu Mark Cuban mu slíbil postavit před arénou sochu a také práci do konce života.

Je nám líto, video expirovalo.
Nejlepší evropský střelec v NBA Nowitzki oznámil konec kariéry

S reprezentací vybojoval bronz na mistrovství světa v roce 2002 v USA, kde byl nejlepším střelcem i nejužitečnějším hráčem šampionátu. V dresu Německa slavil i evropské stříbro (2005) a v Pekingu si splnil sen o účasti na olympijském turnaji.

Po konci kariéry si bude užívat hlavně rodiny. "S dětmi budu cestovat a dělat věci, které jsem po celou tu dobu u basketu dělat nemohl. Určitě nebudu spěchat s rozhodnutím, co dál. Užiju si nejdříve čas s rodinou," dodal otec tří dětí, které má se švédskou manželkou Jessicou.

Na rozloučenou si vyslechl pocty jiných basketbalových osobností. "Bylo mi ctí vidět tě hrát," řekli shodně Charles Barkley i Larry Bird, který dodal: "Basketbal jsi posunul dál."

"Dirk nás 21 let inspiroval. Líbí se mi basket a líbí se mi, když ho někdo fakt umí. A Dirk to uměl," přidal Scottie Pippen.

Vzkaz Nowitzkému poslal i jeho krajan Detlef Schrempf, první německá hvězda v NBA. "Jsem na tebe pyšný. Je úžasné, že jsi přišel do NBA, když se můj čas chýlil ke konci," uvedl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články