Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklistika ČR 2024

DeRozan opět v hlavní roli, podruhé za sebou rozhodl o vítězství Bulls v poslední sekundě

Ve Washingtonu se přepisovala historie NBA. DeMar DeRozan z Chicaga totiž jako první hráč rozhodl dvě utkání v řadě trojkou v poslední vteřině. V pátek se blýskl proti Pacers a o den později ještě těžší střelou zařídil Bulls vítězství nad Wizards 120:119. Chicago se tak osamostatnilo v čele Východní konference před Brooklynem, který podlehl 116:120 Los Angeles Clippers.

DeMar DeRozan z Chicaga střílí na koš v utkání NBA
zdroj: AP autor: Nick Wass

Pohrálo také New Orleans s Tomášem Satoranským v duelu s obhájcem titulu Milwaukee 113:136. Český rozehrávač však předvedl dobrý výkon a za třináct minut na palubovce stihl pět bodů, tři doskoky, šest asistencí a tři zisky.

DeRozan měl dosud na kontě jedinou vítěznou střelu s klaksonem, která byla navíc už téměř devět let stará. V této sezoně však po přestupu do Chicaga prožívá možná nejlepší sezonu v kariéře. A to potvrdil i proti Washingtonu. Wizards přitom většinu zápasu vedli, ještě dvě minuty před koncem o pět bodů, ale koncovka opět patřila DeRozanovi.

Nejprve košem s faulem snížil, poté asistencí vyzval Zacha LaVinea k otočení skóre, sám pak přidal dva trestné hody a když Kyle Kuzma čtyři vteřiny před koncem trojkou poslal Washington do vedení, vzal si poslední útok pro sebe.

Míč dostal do rohu hřiště, kde naznačil střelu, čímž se zbavil jednoho obránce, a i když byl druhý rychle u něj, DeRozan se trefil a zařídil Bulls sedmou výhru za sebou. To je pro klub nejdelší vítězná série za posledních sedm let.

"Je to neuvěřitelné. Zvláště když je to na hřištích soupeřů. Nevím, jestli náhodou nesním, jestli je to skutečně pravda," prohlásil DeRozan, autor 28 bodů. LaVine přidal 35 bodů, Nikola Vučevič 22 bodů a 12 doskoků.

Wizards táhl s 29 body Kuzma a s 27 body a 17 asistencemi Bradley Beal, který pokořil hranici 14 tisíc bodů v kariéře. Washington doplatil i na to, že ve druhé čtvrtině dostal technickou chybu za příliš mnoho hráčů na palubovce, což ho stálo jeden bod, který nakonec rozhodl.

Antetokounmpo se blýskl triple doublem

New Orleans se sice dostává do formy, ale proti Milwaukee se drželo jen poločas. Pak úřadující šampioni zabrali, ve třetí části získali dvouciferné vedení, a to už nepustili i díky triple doublu Jannise Antetokounmpa. Zaznamenal 35 bodů, 16 doskoků a 10 asistencí. V dresu "Pelikánů" sice mělo sedm hráčů dvouciferný počet bodů, ale jen Jaxson Hayes se dostal s úspěšností střelby nad 50 procent a na 23 bodů.

Satoranský jako jediný z týmu neskončil při pobytu na palubovce v záporných číslech. Po jednom ze svých zisků proměnil nájezd do koše, přidal tři trestné hody a tvořil pro spoluhráče. Dvakrát po jeho přihrávkách smečoval Hayes.

Curry opět táhl Golden State

Důležitou výhru si připsali basketbalisté Golden State. Zvítězili na hřišti Utahu 123:116 a ukončili mu šestizápasovou sérii úspěchů. Právě Utah se ze třetího místa dotahoval na čelo Západní konference, ale Warriors tímto triumfem získali na prvním místě klid.

Utah přitom 41 body ve třetí čtvrtině smazal až šestnáctibodovou ztrátu a vedl o osm bodů, ale Warriors v poslední části skórovali ze sedmi útoků po sobě, získali vedení 111:106 a to už uhájili. "Přesně takové důležité výhry na hřištích soupeřů budují sebedůvěru týmu pro play-off. Ukazují nám, na jaké úrovni jsme," řekl Stephen Curry, který dal 12 ze svých 28 bodů v poslední čtvrtině. Andrew Wiggins přidal 25 bodů.

Vedle DeRozana se rozhodující střelou blýskl i Saddiq Bey a trojkou dvě vteřiny před koncem prodloužení rozhodl o výhře Detroitu nad San Antoniem 117:116. Pro Pistons to byl teprve šestý skalp soupeře v sezoně a zůstali nejhorším týmem ligy.

Brooklyn překvapivě nestačil na oslabené Clippers, nestačil mu ani triple double Jamese Hardena za 34 bodů, 12 doskoků a 13 asistencí, ani 28 bodů Kevina Duranta. Clippers táhl svým sezonním maximem 27 body Eric Bledsoe.

NBA:

Brooklyn - LA Clippers 116:120
Detroit - San Antonio 117:116 po prodl.
Houston - Denver 111:124
Milwaukee - New Orleans 136:113 (za hosty Satoranský 5 bodů, 6 asistencí, 3 doskoky)
Utah - Golden State 116:123
Washington - Chicago 119:120

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články