Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Derniéra v NBA hodná šampiona, Wade se rozloučil triple doublem

Tečku za kariérou ve stylu velkého hráče udělal hvězdný basketbalista Dwyane Wade. Ani jeho 25 bodů, 11 doskoků a 10 asistencí ovšem nepomohlo Miami odvrátit porážku v Brooklynu 94:113. Nets si proto zajistili šestou příčku v tabulce Východní konference a v play-off narazí na Philadelphii. Poslední postupové místo pak uzmul Detroit po vítězství 115:89 nad New Yorkem, v 1. kole ho čeká vítěz základní části Milwaukee.

Dwyane Wade z Miami během svého posledního utkání v NBA
zdroj: USA TODAY Sports autor: Wendell Cruz

Poslední hrací den základní části rozhodl i o dalších dvojicích pro play-off. Toronto vyzve Orlando a Boston změří síly s Indianou. Na Západě se střetnou obhájce titulu Golden State s Los Angeles Clippers, Denver se San Antoniem, Houston s Utahem a Portland s Oklahomou.

Wade už před začátkem soutěže oznámil, že půjde o jeho poslední sezonu, a několik měsíců se připravoval na to, že středeční zápas bude jeho rozlučkou, pokud se Miami nepovede projít do play-off. A to těsně nevyšlo.

V NBA se od loučení Kobeho Bryanta 60 body očekává, že hvězda oslaví svůj odchod velkým výkonem, což se Wadeovi povedlo. Trojnásobný šampion NBA zaznamenal pátý triple double v kariéře a první od února 2011. "Od odchodu Kobeho si každý myslí, že v posledním zápase dají všichni 60 bodů. Tak snad jsem tu laťku trochu snížil a stanovil ji na triple double. To je trochu snazší," prohlásil Wade s úsměvem. "Sice se nám bohužel nepovedlo postoupit do play-off, ale já jsem se svou poslední sezonou spokojený," dodal.

Rozloučit se s ním do New Yorku přijeli i jeho kamarádi LeBron James, Chris Paul a Carmelo Anthony. Proti němu si Wade neměl možnost v této sezoně zahrát a vyměnit si s ním dres, jak to dělal po každém utkání tohoto ročníku, a tak svůj poslední dres věnoval jemu. "Nemohli jsme si nechat ujít poslední zápas D-Wadea. Naposledy byl na palubovce NBA v dresu Miami, tak jsme ho přijeli podpořit," konstatoval James.

Poslední duel odehrála i německá legenda Dirk Nowitzki. Ani on svými 20 body nepomohl Dallasu odvrátit porážku 94:105 se San Antoniem, které si tak zajistilo sedmou příčku na Západě.

"Když poslední utkání nevyšlo tak, abych mohl hrát doma, tak San Antonio je ideálním místem. Tento tým byl vždy jako náš velký bratr. Proti Spurs jsem v roce 2006 možná odehrál nejlepší play-off zápasy své kariéry," řekl Nowitzki, který stěží zadržoval slzy.

Indiana vyhrála nad Atlantou 135:134 díky třem trestným hodům Edmonda Sumnera v poslední vteřině. Hawks se přitom dostali do vedení trojkou Taureana Prince 1,1 vteřiny před koncem. Nicméně DeAndre Bembry poté netakticky fauloval při soupeřově snaze o zvrat a Sumner trestné hody zvládl.

Také střetnutí Utahu s Los Angeles Clippers mělo dramatickou koncovku a nakonec o výhře Clippers 143:137 muselo rozhodnout až prodloužení. Jazz nepomohlo ani nové osobní maximum Graysona Allena v podobě 40 bodů. Dokonce 43 bodů dal na závěr sezony Kemba Walker, ale Charlotte prohrálo 114:122 v Orlandu.

NBA:

Atlanta - Indiana 134:135
Brooklyn - Miami 113:94
Charlotte - Orlando 114:122
Denver - Minnesota 99:95
LA Clippers - Utah 143:137 po prodloužení
Memphis - Golden State 132:117
Milwaukee - Oklahoma City 116:127
New York - Detroit 89:115
Philadelphia - Chicago 125:109
Portland - Sacramento 136:131
San Antonio - Dallas 105:94

Dvojice pro 1. kolo play-off:

Východní konference: Milwaukee - Detroit, Toronto - Orlando, Philadelphia - Brooklyn, Boston - Indiana.
Západní konference: Golden State - Los Angeles Clippers, Denver - San Antonio, Portland - Oklahoma City, Houston - Utah.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články