Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
První oddíl

Dallas v čele s Dončičem zametl s Bostonem a vynutil si pokračování finále NBA

"Není konec, dokud není konec." Takto se vyjádřil hvězdný basketbalista Dallasu Luka Dončič před čtvrtým zápasem ve finále NBA. V něm pak 29 body dovedl Mavericks k jednoznačnému vítězství 122:84 a ke snížení stavu série na 1:3. Kyrie Irving mu zdatně sekundoval s 21 body. Celtics budou mít druhou možnost rozhodnout o zisku titulu v noci z pondělí na úterý SELČ na domácí palubovce.

Luka Dončič z Dallasu v akci ve finále NBA
zdroj: REUTERS

"Je to vlastně docela jednoduché, nemusíme to komplikovat, není to žádná chirurgická operace. Byli jsme na zápas připravení a zatímco soupeř už plánoval oslavy, my jsme byli zoufalí. A pořád jsme. Je nutné, abychom v tom pokračovali. Boston čeká poslední krok, ten je nejtěžší," řekl trenér Jason Kidd.

Mavericks vedli už po první části o 13 a v poločase o 26 bodů, přičemž sám Dončič zapsal před hlavní přestávkou 25 bodů. Domácí hráči stříleli v utkání s úspěšností 50 procent, zatímco soupeř dosáhl jen na 36 procent, a měli také velkou převahu v doskakování (52:31) i na body z podkošového území, kde vyhráli drtivě 60:26.

Konečný rozdíl 38 bodů je třetí nejvyšší v historii finálových zápasů. Hůř dopadl pouze Utah proti Chicagu v roce 1998 (42 bodů) a Lakers v roce 2008 proti Bostonu (39). Celtics zároveň utrpěli nejtěžší porážku ve finále v klubové historii, dosud to byl rozdíl 33 bodů proti Lakers z finále v roce 1984.

V průběhu střetnutí hosté prohrávali dokonce o 48 bodů, a tak nejen hvězdy Dallasu mohly už celou čtvrtou čtvrtinu šetřit síly na příští zápas. "Příprava neznamená úspěch. Měli jsme skvělý střelecký trénink, skvělé video, skvělý proces. A soupeř nás přehrál," konstatoval kouč Bostonu Joe Mazzulla. V jeho mužstvu byl nejlepším střelcem Jayson Tatum s 15 body.

Pouze po 10 bodech zaznamenali Jrue Holiday a Jaylen Brown, kteří trefili jen čtyři z 10, respektive tři z 12 střel. "Je těžké vyhrát, ale vyhrát čtvrtý zápas finále je ještě daleko těžší. Dostali jsme facku," řekl Holiday, pro jehož tým bylo 35 bodů za první poločas nejméně za dva roky působení trenéra Mazzully. "Očekávám, že v pondělí budeme daleko lepší," prohlásil pivot Celtics Al Horford.

Série se nyní vrátí do Bostonu a v případě vítězství Dallasu by se šesté měření sil hrálo ve čtvrtek opět v Texasu. "Nic se pro nás nemění. Je to jen jedna výhra z potřebných čtyř. Budeme věřit až do konce," burcoval Dončič.

Dallas – Boston 122:84 (34:21, 61:35, 92:60)

Nejvíce bodů: Dončič 29, Irving 21, Hardaway 15 – Tatum 15, Hauser 14, Pritchard 11. Stav série: 1:3.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články