Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Czech Tour 2024

Dallas se neúspěšně snažil srovnat sérii, ve finále proti Bostonu už prohrává 0:2

Basketbalisté Bostonu vyhráli i druhý domácí zápas finále NBA. Dallas ve vyrovnaném duelu porazili 105:98 a na další dvě utkání série vyrazí do Texasu s vedením 2:0. Jrue Holiday zaznamenal v dresu vítězů 26 bodů a 11 doskoků, Dallas nezachránil ani triple double hvězdného Luky Dončiče za 32 bodů, 11 doskočených míčů a 11 asistencí.

Obrana Boston Celtics během druhého utkání finále NBA proti Dallas Mavericks
zdroj: REUTERS autor: Peter Casey

Celtics prohráli úvodní čtvrtinu 25:28. V utkání pak vedli až o 14 bodů, klíčovou akci ale zařídil až Derrick White 50 sekund před koncem. Za stavu 103:98 zablokoval pokus o smeč P. J. Washingtona a zastavil hrozící závěrečný nápor Dallasu. Jeho blok pak na druhé straně potvrdil úspěšným nájezdem Brown a bylo rozhodnuto.

"Z našeho pohledu to vypadalo jako faul, ale zapískáno nebylo, takže to faul nebyl," řekl trenér Dallasu Jason Kidd. Jeho tým proměnil pouze šest z 26 trojek, minul i osm z 24 šestek a ztratil 15 míčů oproti 11 chybám soupeře. Na body zpod koše na druhou stranu uspěl v poměru 54:46.

"Moje ztráty a zahozené trestné hody nás stály zápas. Musím být v obou kategoriích lepší. Ale abychom vyhráli, musíme hlavně trefovat střely," uvedl zklamaný Dončič, který ztratil sám osm míčů a "zahodil" čtyři šestky. Zároveň si ale připsal první triple double ve finálové sérii v klubové historii Mavericks.

Spoluhráči mu tentokrát příliš nepomohli. P. J. Washington přispěl 17 body a sedmi doskoky, Kyrie Irving ale proměnil jen sedm z 18 střel a zůstal na 16 bodech. Dalších 13 bodů a devět doskočených míčů nastřádal Daniel Gafford. "Jsem ze sebe zklamaný," neskrýval rozčarování Irving.

Na straně vítězů neprožil nejlepší střelecký den hvězdný Jayson Tatum, jemuž spadlo do koše jen šest z 22 střel, přidal nicméně i 12 finálních pasů a devět doskoků. "Nebaví mě poslouchat o tom či onom hráči. Každý, kdo nastoupil, se o výhru podstatně zasloužil," podržel tým kouč Bostonu Joe Mazzulla.

"Vlastně i proto jsou letos v lize první tým s nejlepší bilancí. Mají spoustu skvělých hráčů a v podstatě každý si může dovolit jednou vypadnout," prohlásil Dončič, který bojuje se zraněním hrudníku, kolena a kotníku najednou. Třetí zápas se bude hrát v Dallasu ve středu v noci.

Finále play-off NBA – 2. zápas:

Boston – Dallas 105:98 (25:28, 54:51, 83:74)

Nejvíce bodů: Holiday 26, Brown 21, Tatum a White po 18 – Dončič 32, Washington 17, Irving 16. Stav série: 2:0.

Zdroj
ČTK, NBA

Hlavní zprávy

Nejčtenější články