Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Czudek sochu nechtěl, tak dostal maketu. Jsou to šprýmaři, ocenil svěřence

S Opavou získal všechny čtyři tituly jako hráč v letech 1997, 1998, 2002 a 2003 a po úspěšné finálové sérii proti Děčínu si připsal další triumf jako trenér. Petr Czudek se zařadil mezi tamní basketbalové legendy a při oslavách s fanoušky na náměstí mu byla odhalena jeho "socha".

Je nám líto, video expirovalo.
Opavští basketbalisté oslavili titul s fanoušky

Czudek po vítězném finále myšlenky na sochu odmítal. "Já sochu nechci. Další generace by ji stejně zbouraly," říkal tehdy v emocích. Při oslavách s fanoušky mu však svěřenci přece jen překvapení přichystali. Czudek od nich obdržel maketu v podobě desky, na které je trenér Opavy v životní velikosti. "Jsou to šprýmaři, udělali mi takovou desku, je to pěkné a dobrý fór," prohlásil Czudek. "Supr nápad, myslím, že se všichni pobavili," uvedl Luděk Jurečka, křídlo Opavy.

"V Opavě začínali pánové Figala, Cagaš, Němec, Klimt, pak přišel Jarda Dostál, dal do toho prachy. Byly to devadesátky, čtyři tituly. Pak se postavila hala. Pak to vzal Láďa Schreiber, dostavěl halu, sestoupili jsme a postoupili. Je to úžasný příběh a jsem rád, že jsem u něho mohl být," řekl Czudek k cestě Opavy za triumfem s těžkými časy včetně let 2005 až 2008 v druhé nejvyšší soutěži.

Czudek po úspěšném finále s Děčínem ocenil hlavně týmový výkon. "Tým toho už hodně prožil. Vrátil se Martin Gniadek pro titul. Tam je tolik krásných příběhů, co se udály během sezony. Přišli noví hráči, kteří chtěli načerpat zkušenosti a takovou tu chemii. Jsem moc rád, že jsme vybojovali místo v Lize mistrů," prohlásil.

Elitní soutěž si Opava zahraje stejně jako v sezoně 2018/2019, kdy se do ní dostala jako poražený finalista. V minulých dvou sezonách vypadla v kvalifikaci a hrála pak Evropský pohár FIBA.

"Chci ji hrát i kvůli klukům, aby se posouvali. Pak může mít český basket další kvalitní hráče. Jen přes tu Evropu se můžeme posunout, jak hráči, tak já jako trenér. My jako klub. Nechci znevažovat ligu, to v žádném případě. Ale jen konkurence v Lize mistrů, podívat se, jak to dělají jinde, postavit se proti super hráčům, to nás může posunout dál," uvedl Czudek.

Řešit bude jako sportovní manažer klubu posily. "Samozřejmě si sedneme a zanalyzujeme si sezonu. Ta analýza bude dlouhá, protože jsme nehráli dobře. Ale paradoxně, když jsme nehráli dobře, tak lidi chodili čím dál více, což je zajímavé. A zbytek jste viděli. Sport se dělá proto, aby lidi měli emoce, radost. Tu jsme jim ne vždy dali, je to úžasný moment v mém životě," dodal Czudek a zmínil dvě nejvyšší návštěvy sezony v obou finálových zápasech v Opavě.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články