Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Czudek před sezonou: Jsme silnější než loni, ale obhajoba bude hodně těžká

Velká výzva čeká na basketbalovou Opavu v čele s trenérem Petrem Czudkem. Na jaře se Slezanům podařilo v NBL ukončit hegemonii osmnáctinásobného šampiona z Nymburku a získat pátý mistrovský titul, nyní se pokusí v novém ročníku prvenství obhájit. Přestože mají dle slov zkušeného kouče ještě silnější tým, Czudek tuší, že je před nimi těžký úkol. Rád by se svými svěřenci zaútočil mimo jiné i na postup ze základní skupiny v Lize mistrů.

"Víme, že obhajoba bude hodně těžká. V minulé sezoně jsme vyhráli, ale sezona nebyla nijak dominantní. Do play-off jsme šli přes předkolo," připomněl Czudek sedmé místo po nadstavbové části.

"Play-off bylo samozřejmě úžasné. Uspěli jsme díky našim fanouškům, že jsou naši kluci dlouho pospolu a také proto, že soupeři byli hratelní. Díky tomu, že byl Nymburk hratelnější než obvykle, se nám podařil obrovský úspěch. Obhájit to ale bude těžké," zopakoval.

Opava postoupila v minulé sezoně do play-off po úspěšném předkolu se Slavií (2:1 na zápasy). Poté porazila Brno (4:2), Nymburk (4:3) a ve finále zdolala Děčín 3:1. V nejvyšší soutěži triumfovala po dvaceti letech. Czudek ale nyní čeká těžký boj.

"Je tu Nymburk, který se chce vrátit na cestu dominance. A pak ostatní týmy jako Děčín, Pardubice, Brno, přičemž bych mohl pokračovat… Dalších pět šest mužstev vidí, že mohou vyhrát nejen pohár, ale také ligu. O to to bude zajímavější, těch hladových týmů je daleko víc. Liga bude pro fanouška nečitelná a bude plno zajímavých výsledků," uvedl Czudek.

Nová síla pod košem

Kádr Opavy zůstal oproti minulé sezoně podobný. Slezané navíc přivedli pivoty Adama Pecháčka a Šimona Puršla. "Myslím, že jsme silnější než loni. Zatím ale neznám sílu ostatních soupeřů. Pod košem budeme lepší a jsme zase o rok starší. Bude ale hodně záležet na zdraví. Když budeme zdraví, tak budeme hodně nepříjemný tým. Ačkoliv budeme i v Lize mistrů jako outsider, jsme schopní doma leckoho potrápit," pronesl Czudek.

Jeho tým patří k nejzkušenějším v lize, má ovšem také jeden z nejvyšších věkových průměrů. "Snažíme se ho okysličit a obměnit, ale je to těžké. Když má (devětatřicetiletý) Luděk Jurečka pořád nějakou stabilní výkonnost, tak mu nejde říct: 'Končíš'. Dokud ti mladší kluci neukážou, že jsou lepší, tak bych jim zase takhle foukat do plachet nechtěl," upozornil Czudek a dodal, že strategií klubu je dál sázet hlavně na české hráče.

Silnou stránkou Opavy jsou i fanoušci, kteří často vyprodávají halu s kapacitou 3000 míst. "Máme za sebou skvělé lidi, ale když se zeptáte našich soupeřů, řeknou, že i je vyhecuje atmosféra k daleko lepšímu výkonu, než kdyby tam nikdo nebyl. Musíme tedy počítat s tím, že máme za zády perfektní fanoušky, kteří ale vyhecují i soupeře," konstatoval Czudek.

Úspěch v minulé sezoně pomohl i k navýšení rozpočtu. Ten činí 30 milionů korun, opavský A-tým ale pracuje jen s osmi. "Třeba jen milion korun jde do škol nebo na trenéry. Fér je tedy říct, kolik jde do hráčů, a to je osm milionů," upřesnil jednapadesátiletý kouč.

Vedle nejvyšší ligové soutěže se Opava pokusí uspět jako jediný český zástupce v Lize mistrů. V soutěži narazí v základní skupině na Dijon, Rytas Vilnius a řecký Promitheas Patras. "Chtěli bychom si zahrát o postup. První postupuje rovnou a druhý s třetím jdou do kříže o postup. Pojďme si ale říct, že jsme outsider. Kdybychom se dostali do té vyřazovací fáze, byl by to úspěch," dodal Czudek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články