Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Čtvrté místo basketbalistek na šampionátu je úspěch, tvrdí kouč Blažek

Lodž (Polsko) – Reprezentační trenér českých basketbalistek Lubor Blažek hodnotí působení svých svěřenek, které na evropském šampionátu v Polsku skončily na čtvrtém místě, jako úspěch. S výkonností týmu je spokojen zvláště poté, co reprezentace prošla po loňském stříbru na mistrovství světa velkou obměnou. Forma českých hráček může podle Blažka stoupat ještě výše, vrcholu by se přitom mohly dočkat již za rok na olympijských hrách v Londýně.

Porážky s Ruskem a Francií sice zanechávají hořkou pachuť, přesto lze hodnotit vystoupení českých hráček kladně. Vždyť splnily nelehký cíl v podobě umístění do pátého místa, znamenajícího účast v kvalifikaci o olympijské hry v Londýně. To se například nepovedlo basketbalovým velmocím Španělsku nebo Bělorusku, které dokonce nepostoupily ani do čtvrtfinále. Stejně jako domácí Polsko.

"Čtvrté místo je dobrý výsledek. Mohli jsme mít medaili, ale bohužel se to nepovedlo. Teď je třeba na mužstvu dál pracovat. A na tomhle mužstvu je hodně práce, abychom se dobře připravili na příští rok a kvalifikaci o olympijské hry," uvedl Blažek po závěrečném vystoupení na šampionátu. "Teď nám chyběla ta konečná medailová radost, ale třeba si ji uděláme na té olympiádě," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Tomáše Budky

Lubor Blažek, trenér basketbalové reprezentace:

"Holky tu odváděly své maximum. Všechny měly skvělý přístup. I když přišel výpadek, jako proti Rusku, tak za všechno, co holky na turnaji předvedly, si zaslouží dík."

"Odjíždět domů jako Španělsko či Bělorusko bych nechtěl. Ale teď jedu domů v absolutním klidu, protože pro mě to úspěch je, i když jsme nakonec tu medaili nezískali," prohlásil trenér české reprezentace Lubor Blažek. "Evropa je tak vyrovnaná, že dostat se do kvalifikace o olympijské hry je dobrý výsledek. Samozřejmě ta placka by byla hezká, ale co mají říkat třeba Lotyšsko a Litva," dodal.

Krize v ženské basketbalové reprezentaci je daleko, věří kouč

"Vždyť prohrály jen s Francií a Ruskem a to jsou družstva té super top evropské špičky. Naopak porazily Chorvatsko, kterému nikdo nevěřil, a nakonec je páté. A porazily i finalistu Turecko, což všichni brali za samozřejmost," dodal.

Lubor Blažek:

"Po desátém místě na minulém mistrovství Evropy v Lotyšsku se říkalo, že ženský basketbal ztratil kontakt s evropskou špičkou. A teď jsme druzí na světě a na Evropě jsme mezi čtyřmi nejlepšími týmy, nad Španělskem či Běloruskem. Holky ukázaly, že doba temna českého ženského basketbalu ještě rozhodně nedorazila."

Současný tým potvrdil, že se alespoň částečně dokázal vyrovnat s odchodem zkušených hráček Večeřové, Ferančíkové, Bednářové nebo s absencí nejlepší hráčky Evropy za loňský rok Horákové. Pod košem se ujala vůdčí role Burgrová, v ofenzivě se více než v minulosti prosazovala Kulichová a na rozehrávce byla tahounem Bortelová. Její hra sice nebyla bez chyb, ale ve vyrovnaných zápasech na sebe uměla vzít odpovědnost.

Trenér Blažek byl s přínosem nových hráček spokojen: "Každá hráčka znala svou roli, akceptovala ji a stoprocentně ji odváděla. Hráčky, které přišly nahradit ty odcházející, ale potřebují delší dobu na zapracování do týmu. Příprava před šampionátem byla kratší, než jsme potřebovali. Všechno jsou to ale hráčky, které v budoucnu mohou být pro národní tým prospěšné," doplnil.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články