Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Clippers protestovali proti rasismu majitele, Washington jde za postupem

New York – Jediné vítězství dělí basketbalisty Washingtonu a Portlandu od postupu do druhého kola play-off NBA. Wizards v neděli porazili Chicago 98:89 a ujali se vedení 3:1 na zápasy. Krok od konferenčního semifinále je i Portland, který zdolal Houston 123:120 po prodloužení. Torontu se podařilo vyrovnat na 2:2 s Brooklynem, stejně jako Golden State s Los Angeles Clippers. Ti se na protest proti rasistickým výrokům svého majitele Donalda Sterlinga rozcvičovali v mikinách naruby, aby nebylo vidět klubové logo.

Hráči Clippers se na protest proti výrokům Donalda Sterlinga rozcvičovali bez klubových log
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Jose Carlos Fajardo

Washingtonu ve čtvrtém utkání chyběl potrestaný Brazilec Nené, ale i bez něj Wizards vstoupili do zápasu šňůrou 17:2. Chicagu se už ve zbytku utkání nepovedlo přiblížit na menší než čtyřbodový rozdíl. Wizards vedl s 30 body Trevor Ariza, jenž trefil šest trojek. (VIDEO)

"Nedokázali jsme vytěžit z naší výhody. Přišlo mi, že jsme byli příliš uvolnění. V téhle lize ale nemůžete být příliš uvolnění jen proto, že soupeři chybí jeden hráč ze základu," povzdechl si náhradník Chicaga Taj Gibson, který sledoval úvodní pasáž zápasu jen z lavičky a poté svými 32 body už prohru neodvrátil.

V Portlandu se zase prodlužovalo

V sérii mezi Portlandem a Houstonem se potřetí prodlužovalo. Remízu po základní hrací době zařídil smečí Dwight Howard 3,6 sekundy před sirénou. V prodloužení Rockets prohrávali o tři body a měli k dispozici míč na poslední útok, jenže rozehrávač Patrick Beverley o něj přišel na polovině hřiště.

Klíčový zisk si připsal Wesley Matthews, který byl s 21 body až čtvrtým nejlepším střelcem Portlandu. Damian Lillard dal 23, Nicolas Batum 25 a LaMarcus Aldridge 29 bodů. Houstonu nepomohlo 28 bodů Jamese Hardena, jenž opět střílel s úspěšností pod 50 procent. Chandler Parsons nastřílel 26 bodů a Dwight Howard si připsal 25 bodů a 14 doskoků. (VIDEO)

Clippers protestovali proti rasistickým výrokům majitele

Los Angeles Clippers prohráli na hřišti Golden State 97:118, a tak je série vyrovnaná 2:2. (VIDEO) Hosté před utkáním předvedli tichý protest proti svému majiteli Donaldu Sterlingovi, který byl obviněn z rasismu. Hráči Clippers hromadně odhodili bundy do středového kruhu a rozcvičovali se v mikinách naruby, aby nebylo vidět klubové logo.

Skandál vypukl v pátek, kdy server TMZ.com zveřejnil zvukovou nahrávku z údajného rozhovoru Sterlinga s jeho přítelkyní jménem V. Stiviano. Muž mladé modelce, jež je paradoxně tmavé pleti a mexického původu, mimo jiné vyčítá, že dává na odiv své kontakty s lidmi tmavé pleti a přidává i řadu dalších výroků odsuzujících menšiny.

Konkrétně muži na nahrávce například vadilo, že si dívka dala na sociální síť Instagram svou fotografii s legendou NBA Magicem Johnsonem. "Nedávej si ho na Instagram, ať to vidí celý svět. A nevoď ho na moje zápasy, jo?" dodal.

V samotném utkání měli domácí Warriors drtivý nástup do zápasu a po první části vedli 39:24. Clippers se ve zbytku utkání jen jednou povedlo snížit na jednociferný rozdíl. Stephen Curry v úvodní čtvrtině trefil pět trojek a zápas dokončil s 33 body. André Iguodala přidal 22 bodů. Clippers vedl s 26 body Jamal Crawford.

Toronto vyrovnalo sérii

Toronto zvítězilo na hřišti Brooklynu 87:79 a také vyrovnalo na 2:2 v sérii. (VIDEO) Raptors si připsali první venkovní výhru v play-off od roku 2001. Nets přitom v první půli smazali manko 17 bodů a šest minut před koncem vedli 77:73. Jenže zbytek zápasu ovládli hosté 16:4. Nets už si nepřipsali jediný koš ze hry.

"Na rovinu - žádná energie. To je v utkání play-off neodpustitelné," řekl domácí Shaun Livingston. Kromě Paula Pierce, autora 22 bodů, nikdo z domácích nenastřílel více než 12 bodů. Raptors vedl s 24 body DeMar DeRozan, 22 bodů připojil Kyle Lowry. 

1. kolo play-off NBA:

Washington - Chicago 98:89 (stav série 3:1), Brooklyn - Toronto 79:87 (stav série 2:2), Golden State - LA Clippers 118:97 (stav série 2:2), Portland - Houston 123:120 po prodl. (stav série 3:1) 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články