Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Cleveland si poradil s Torontem a je po roce opět ve finále NBA

Toronto - Basketbalisté Clevelandu Cavaliers si po roce opět zahrají finále NBA. Sérii s Torontem uzavřeli vítězstvím v šestém zápase na jeho hřišti 113:87. Lídr Clevelandu LeBron James bude bojovat o titul v součtu s předchozím úspěšným angažmá v Miami už šestým rokem v řadě, což se v NBA nepovedlo žádnému hráči 50 let.

Slavící basketbalisté Clevelandu
zdroj: ČTK/AP

Miami dovedl James k trofeji dvakrát, Cleveland na korunovaci basketbalových šampionů stále čeká. A to už 52 let. "Naše město i fanoušci si to zaslouží, ale ještě není co slavit," řekl jednatřicetiletý James, jenž se v tomto týdnu už podesáté v kariéře dostal do ideální pětky ligové sezony.

V pátečním šestém zápase o titul mistra Východní konference nastřílel James 33 bodů a přidal 11 doskoků, Kyrie Irving k postupu přispěl 30 body a Kevin Love 20 body a dvanácti doskoky. Cleveland si pomohl sedmnácti trojkami a vůbec poprvé v sezoně dobyl domácí tvrz Raptors. Povedlo se mu to na pátý pokus.

Finálovým soupeřem Cavaliers bude buď obhájce trofeje Golden State, nebo hráči Oklahomy, kteří vedou v sérii překvapivě 3:2 na zápasy. Oproti loňsku panuje před vrcholem sezony v Clevelandu větší optimismus, protože tentokrát jsou zdravé všechny opory. Loni Jamesovi chyběli zranění Irving a Love. "Hrozně moc si to užíváme. Jsme zpátky tam, kde jsme celou sezonu chtěli být," radoval se Love.

Hosté první čtvrtinu vyhráli o šest bodů, v poločase vedli o 14 a před koncem třetí čtvrtky už o 21, než přišel poslední nápor Toronta. Nedostalo se však blíže než na rozdíl deseti bodů a pak James odstartoval šesti body šňůru 14:3, která definitivně odrazila snahu Raptors. Domácím nestačilo ani 35 bodů Kyle Lowryho a dvacet DeMara DeRozana, přesto Toronto dosáhlo největšího úspěchu v klubové historii. Cavaliers jsou ve finále potřetí, loni prohráli s Golden State a před devíti lety se San Antoniem.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články