Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Čeští basketbalisté přehráli v baráži Ukrajinu

Praha - Čeští basketbalisté si připsali na své konto druhou výhru v baráži o udržení v elitní evropské divizi. Svěřenci kouče Michala Ježdíka dnes na palubovce zaplněné haly Folimanka dokázali porazit Ukrajinu poměrem 71:64. Další zápas je čeká již za tři dny, kdy opět v Praze přivítají Estonsko. Češi dlouho vedli, v průběhu první půle až o 16 bodů, ale po výpadku před koncem třetí čtvrtiny dokonce o bod prohrávali, ale následná bodová šňůra jim zajistila vítězství. Jeho hlavním strůjcem byl pivot Petr Benda s 20 body, který tým podržel především v kritických situacích na přelomu třetí a čtvrté čtvrtiny.

Češi v sobotu vydřeli premiérovou barážovou výhru nad Maďarskem a do zápasu s Ukrajinou vlétli na vlně euforie. Trenéry i fanoušky nadchl skvělý úvod, kdy domácí ubránili prvních pět útoků soupeře a sami naopak zakončovali s vysokou efektivitou. Dvěma koši se blýskl nováček v základní sestavě Bohačík, a když Veselý po nahození Satoranského zarazil míč do koše stejně jako v sobotu a zvýšil už na 8:0, Ukrajinci museli zastavovat krizi až při oddechovém času.

Nápor českého týmu ale neutlumili a tým kouče Michala Ježdíka dál pokračoval ve skvělém představení. Domácím se dařilo hlavně díky velmi rychlému přechodu do útoku, což jim usnadňovalo hledání dobrých pozic při "otevřených" střelách. Až před poločasem se česká jízda zadrhla. I vinou tradičního problému - kupících se ztrát v útoku a špatného krytí kanonýra Kolčenka, který rychle nasázel dvanáct bodů a táhl Ukrajinu k možnému obratu.

Je nám líto, video expirovalo.
Utkání Česko - Ukrajina

Českému týmu se nepovedl především přelom poločasů

Češi prohráli dvanáctiminutovku poměrem 13:29, tři minuty po přestávce dokonce nedali koš a hosté ve 27. minutě utišili Folimanku, když po dalším českém odevzdaném míči výtečný Kolčenko po brejku poslal Ukrajinu poprvé do vedení.

Domácí se ale nepoložili a krizový scénář je naopak vyburcoval k dalšímu povedenému úseku. V útoku se rozzářil pivot Petr Benda, který byl společně s Veselým hlavním strůjcem zvratu. Opora Nymburka dvěma trefami v krátkém sledu po sobě Čechy znovu poslala do vedení a to už domácí podruhé v utkání nepustili. Poslední hrozbou Ukrajiny byla další trojka Kolčenka, který minutu a 20 vteřin před koncem třetí čtvrtiny snížil na rozdíl jediného bodu. Na další protiúder české strany hosté reagovat nedokázali. Jedenáctibodová šňůra položila základ druhému barážovému vítězství českého týmu.

Ani další trojka Kolčenka a snížení na osm bodů už Ukrajině nepomohlo, tři minuty před koncem se podruhé z tříbodového prostoru trefil Benda a odpor soupeře definitivně zlomil. Před posledním domácím vystoupením s Estonskem tak Češi získali další velkou vzpruhu v podobě druhého triumfu.

Utkání Česko - Ukrajina
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová
Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články