Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Čeští basketbalisté nestačili na Gruzínce a kvalifikaci ME zahájili prohrou

Tbilisi – První utkání kvalifikace o mistrovství Evropy v roce 2015 českým basketbalistům nevyšlo. Svěřenci izraelského kouče Ronena Ginzburga nestačili na svého největšího konkurenta v boji o první místo ve skupině E Gruzii a v Tbilisi prohráli 62:73. O výsledku rozhodla zejména poslední čtvrtina, kterou Češi prohráli o devět bodů.

"Byl to pro nás první zápas a hned na půdě soupeře, to je vždycky velmi těžké. Takřka po celou dobu to bylo mimořádně vyrovnané utkání. Bohužel jsme v některých chvílích nebojovali tolik jako náš soupeř, který si díky tomu zajistil výhru," hodnotil Patrik Auda, s omnácti body nejlepší český střelec.

Češi začali poměrně nervózně, chybovali a v obraně nedokázali zastavit klíčového hráče soupeře Pačuliju. Gruzínci se snažili odříznout od hry českou hvězdu Tomáše Satoranského kombinovanou obranou, což se jim dařilo a rychle získali osmibodové vedení.

Trenér Ronen Ginzburg zareagoval střídáními a přechodem na zónovou obranu, díky které se povedlo utlumit Pačuliju a snížit na 12:14. Chytil se zejména Auda, který dobře spolupracoval se Satoranským a naznačil, že by mohl nahradit chybějícího Jana Veselého.

Hra se vyrovnala, ale Gruzínce nadále táhl Pačulija, který má na kontě 782 zápasů v NBA. Dal 17 z úvodních 30 bodů svého týmu.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání basketbalistů Gruzie - Česko

Na problémy pod košem Češi ve druhé půli zareagovali zónovou obranou 2-2-1, což pomohlo zlepšit i doskoky a při chvilkové absence Pačuliji se podařila šňůra 10:0, po které otočili nepříznivé skóre na 46:43.

Jenže Gruzínci odpověděli dvěma trojkami a rychle získali vedení zpět. I na české straně je vyhlášený střelec z dálky Bartoň, který v posledních vteřinách třetí čtvrtiny rovněž mířil přesně za tři body a zařídil, že Češi šli do poslední čtvrtiny pouze se ztrátou dvou bodů.

Osm minut před koncem se povedlo českému týmu vyrovnat na 55:55, ale v poslední části se mu nedařilo v útoku, hodně chyboval a čtyři minuty před koncem se Gruzínci dostali do desetibodového náskoku. Ten už si zkušeně pohlídali. "Myslím, že jsme hráli 30 minut ne tak špatně, ale na konci jsme ztratili zápas, protože Gruzínci byli bojovnější, hladovější po výhře. Vybojovali míče navíc, které nám chyběly. Minuli jsme pár otevřených střel, ale to rozhodně nebyl důvod, proč jsme prohráli," litoval po zápase trenér Ginzburg.

Druhé utkání čeká český výběr ve středu doma v Nymburku proti Portugalsku. Ve skupině je ještě Maďarsko. Na šampionát postupují vítězové sedmi skupin a šest nejlepších celků na druhých místech. "Rozdíl ve skóre je trochu vyšší, ale věřím, že v domácím prostředí Gruzii zvládneme porazit. Z dnešního zápasu se musíme poučit," dodal Ginzburg.

Gruzie - ČR 73:62 (17:12, 36:32, 55:53)

Nejvíce bodů: Pačulija 19, Cincadze, Sanadze, Šengelija po 10 - Auda 18, Bartoň 16, Balvín 9, Hruban 8. Fauly: 19:20. Trestné hody: 22/16 - 10/9. Trojky: 5:5.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články