Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Čeští basketbalisté nebudou o Rio bojovat na domácí půdě

Mies (Švýcarsko) - Čeští basketbalisté budou muset usilovat o postup na olympijské hry na cizí půdě. Praha totiž neuspěla s kandidaturou na pořádání jednoho ze tří kvalifikačních turnajů. Výkonný výbor Mezinárodní basketbalové federace FIBA dal na svém zasedání přednost kandidaturám Srbska, Itálie a Filipín. Kvalifikace proběhne 4. až 10. července. Z každé skupiny postoupí do Ria de Janeiro pouze nejlepší tým. Rozdělení 18 účastníků do tří turnajů proběhne při losování 26. ledna. Ženskou kvalifikaci bez české účasti uspořádá Francie.

"Jsme zklamaní. Mysleli jsme si, že máme šanci, protože jak už jsme řekli mnohokrát, máme za sebou organizaci řady velkých turnajů. V té konkurenci, která byla, nepatříme k těm, kteří by byli opomíjení," řekl generální sekretář České basketbalové federace Michal Konečný.

Praha byla jednou z šesti destinací, které se o turnaj hlásily. Hrát se mělo v O2 areně. Nakonec však Česko neuspělo jako jediná ze zemí, které již měly zaručenou účast díky výsledkům na mistrovství Evropy. Další dvě neúspěšné země Německo a Turecko mohly v kvalifikaci startovat jen v případě, že by dostaly pořadatelství.

Domácí prostředí mohlo být pro svěřence trenéra Ronena Ginzburga velkou zbraní, jak zabojovat o historický postup na olympijské hry. Takto se budou muset s favority poměřit bez podpory svých příznivců.

Podle Konečného bude mít rozhodnutí vliv na složení přípravy národního týmu. "Zásadní informací z pohledu přípravy bude to, že nebudeme lpět na tom, abychom uspořádali přípravný turnaj jako generálku na kvalifikaci," dodal Konečný.

Rozhodnutí FIBA příliš nepotěšilo ani české reprezentanty, kteří se těšili na domácí prostředí. Nyní doufají, že budou nalosováni na Filipíny, ačkoli tam by jim v cestě za postupem zřejmě stála silná Francie. "Tipuji, že budeme hrát v Itálii, ale přál bych si jet na Filipíny. Uvidíme za týden," prohlásil kapitán Jiří Welsch.

V Srbsku se bude hrát v Bělehradě, v Itálii v Turíně a na Filipínách v Manile. Pro Filipíny, které byly jediným neevropským kandidátem, jde o historickou basketbalovou událost.

Místo Libanonu bude hrát Turecko

Díky tomu, že pořadatelství připadlo zemím, které si účast zajistily na kontinentálních šampionátech, určila zbylé tři účastníky divoká karta FIBA. Ty dostaly Lotyšsko (8. tým ME), Chorvatsko (9. tým ME) a Turecko (14. tým ME), které překvapivě dostalo přednost před Libanonem (5. tým mistrovství Asie) vzhledem k tomu, že je ve světovém žebříčku o 35 míst výše.

Účastníci kvalifikace:

Srbsko, Itálie, Filipíny, Francie, Řecko, Česko, Kanada, Mexiko, Portoriko, Angola, Tunisko, Senegal, Írán, Japonsko, Nový Zéland, Lotyšsko, Chorvatsko, Turecko.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články