Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Čeští basketbalisté na silnou Litvu nestačili, prohráli o 20 bodů

Čeští basketbalisté podlehli v kvalifikaci mistrovství Evropy ve Vilniusu Litvě 74:94. Čtyři porážky v řadě je ale trápit nemusejí, díky spolupořadatelství mistrovství Evropy mají účast na šampionátu jistou. Svěřence trenéra Ronena Ginzburga čeká poslední duel v pondělí. Od 15:30 SEČ se utkají v "bublině" ve Vilniusu s Belgií, která si dnes zajistila postup výhrou nad Dánskem 88:65. Přímý přenos nabídne ČT sport a web ctsport.cz.

Utkání Česko - Litva
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

"Gratuluji Litvě. Věřím, že v pondělí vyhraje, postoupí a jednoho dne se potkáme na EuroBasketu. Je těžké po prohře o 20 bodů říct, že jste hrdý na většinu minut, jak naši hráči hráli. Musíme být realisté. Přijeli jsme s mladou sestavou, prakticky bez velkých pivotů," řekl Ginzburg, jemuž vedle dalších opor chyběli právě na tomto postu po zranění Ondřej Balvín z Bilbaa a opět i Patrik Auda z Jokohamy.

"Je to dobrá zkušenost pro naše mladé hráče se zápasy na takové úrovni. Musím říct, že jsme na hřišti nechali hodně úsilí. Samozřejmě pro olympijskou kvalifikaci a EuroBasket plánujeme přivést všechny nejlepší hráče, takže budeme hodně silnější," dodal Ginzburg.

Je nám líto, video expirovalo.
Češi na Litevce nestačili

Litevci potřebují k účasti na ME porazit v pondělí Dánsko, s nímž v listopadu prohráli 76:80. Postup si dnes vedle Belgie zajistily také Nizozemsko, Turecko, Bulharsko, Francie a Británie. Jistých je tak 22 z 24 účastníků.

V zápase dosáhlo deset hráčů na dvouciferný počet bodů, po pěti na obou stranách. Za domácí to byli Vaidas Kariniauskas (15), Eimantas Bendžius (14), Gytis Masiulis (13), Tomas Dimša (12) a Mindaugas Kuzminskas (10). Nejlepším střelcem utkání byl Martin Peterka s 18 body, prosazovali se také Martin Kříž, Šimon Puršl (oba 12), Jaromír Bohačík (11) a kapitán Vojtěch Hruban (10).

Češi čekají na vítězství od loňského února, kdy doma v Pardubicích porazili Dánsko (75:71). Následně podlehli ve Vilniusu Litvě (89:97), v listopadu Belgii (62:90) a Dánsku (90:91). Přestože tentokráte byli vedení jako domácí, ve své hale podruhé hráli Litevci, i když tentokrát bez diváků.

Úvod zápasu se Ginzburgovu týmu podařil. Po Peterkově koši a trojce Hrubana vedli 5:0 a pak i 9:3, Litevci však odpověděli šňůrou 15:0. Devíti body táhl domácí k velkému náskoku Dimša.

Po první čtvrtině Češi prohrávali 15:31, v té druhé se třikrát dostali až na devatenáctibodovou ztrátu. Do hry se vrátil český tým šňůrou 12 bodů. Bylo to i díky trojkám Peterky a Tomáše Vyorala, jinak se jim ale střelba z dálky nedařila. Z celkových 21 pokusů měli úspěšné jen čtyři.

Průběžná sedmibodová ztráta sice na chvíli Litevce znervózněla, ale stále si dokázali držet bezpečný odstup. Například i díky úspěšnému pokusu Kariniauskase tři sekundy před koncem třetí čtvrtiny. V poslední navíc trefili čtyři trojky a odskočili na rozdíl 21 bodů, ten konečný byl o bod nižší.

Litevci potřebují k účasti na ME porazit v pondělí Dánsko, s nímž v listopadu prohráli 76:80.

ČR - Litva 74:94 (15:31, 33:49, 55:65)

Nejvíce bodů: Peterka 18, Kříž a Puršl po 12 - Kariniauskas 15, Bendžius 14, Masiulis 13. Fauly: 25:21. Trestné hody: 19/10 - 21/18. Trojky: 4:10. Doskoky: 30:27.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články