Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Čeští basketbalisté jsou před Lotyši v pohodě, čekají ale urputný boj

Bělehrad - Začátek odpoledního tréninku českých basketbalistů před vstupem do olympijské kvalifikace: Tomáš Satoranský s Jiřím Welschem najíždí ke koši a v mžiku jednou rukou a ohromným obloukem odhodí míč na koš. Oba tak parodují střelecký (ale často velmi účinný) pohyb Jana Veselého. Pivot Fenerbahce vše s úsměvem sleduje. Do toho přibíhá Pavel Houška, který pod košem prudce vykopává nohama a přidává se s další imitací vzdušných eskapád české smečující mašiny. Scénka dokonale ilustruje naladění a pohodu v českém týmu. Jeho první utkání v kvalifikaci o Rio proti Lotyšsku sledujte na ČT sport od 20:50.

Během posledních let a hlavně po loňském 7. místu na mistrovství Evropy si parta kolem hvězd Satoranského s Veselým vytvořila zajímavou vnitřní chemii. Lidsky i basketbalově si soubor trenéra Ronena Ginzburga sedl.

"Úspěch z minulého roku se přenesl i sem a všichni cítí, že šance na olympiádu je. Respektujeme naše soupeře, ale máme tým, který dospěl do velmi dobré výkonnosti. Není se čeho bát a je třeba věřit v naši vlastní sílu a v individuální schopnosti. Myslím, že na to máme," vystihuje týmové naladění prostějovský snajpr Lukáš Palyza.

A v podobném duchu hovoří i asistent trenéra Lubomír Růžička. "Mám pocit, jako by Eurobasket skončil teprve před týdnem. Atmosféra v týmu se vrátila k té loňské. Tahouny jsou opět Tomáš Satoranský a Honza Veselý a také Jirka Welsch, který má na všechny hráče výborný vliv. Nálada je výborná a na první utkání jsme všichni nažhavení."

Teď ale opravdu dokázat, že na to Češi vážně mají. Dost napoví už dnešní večer, kdy ve dvacetitisícové Kombank Areně narazí na lotyšský výběr.

Je nám líto, video expirovalo.
Asistent Růžička: Máme více talentu v základní rotaci než Lotyši

"Neměli jsme moc šancí je naskautovat, Japonce přejeli se suchým trikem," hodnotil výkon Lotyšů, kteří včera smázli Japonce výsledkem 88:48, křídelník Vojtěch Hruban. "Můžeme očekávat hodně střel z dálky, rychlejší basket a agresivní obranu. Týmy jsou kvalitativně vyrovnané a rozhodovat bude přístup, bojovnost a momentální forma," dodává Hruban.

Na loňském evropském šampionátu sehráli Češi s Lotyšskem dva velmi rozdílné zápasy. V základní skupině v Rize s nimi prohráli o sedm bodů, v závěrečném duelu o 7. pozici naopak český tým dominoval poměrem 97:70.

Tohle ale bude úplně jiný souboj v jiném turnaji a v jiné části sezony. Lubomír Růžička říká, že mezi týmy rozhodně není třicetibodový rozdíl, Lukáš Palyza pak očekává tuhý boj. "Bude to velmi urputný a intenzivní zápas. Lotyši mají zkušené hráče, rozhodovat budou detaily."

Jaké, to se dozvíme v přímém přenosu, který na ČT sport začne ve 20:50.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články