Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Čeští basketbalisté chtějí překvapit favorita, na závěr kvalifikace je čeká duel s Francií

Čeští basketbalisté odcestovali do Francie k závěrečnému utkání kvalifikace mistrovství světa. V Rezé poblíž Nantes se budou snažit zaskočit domácího favorita s tím, že výhra o 15 a více bodů by jim zajistila senzační prvenství ve skupině K. S vědomím jistého postupu však budou svěřenci trenéra Ronena Ginzburga především zkoušet nové varianty směrem k šampionátu. Přímý přenos utkání Francie - Česko můžete sledovat v neděli od 16:55 exkluzivně na webu ctsport.cz.

Basketbalista Jaromír Bohačík
zdroj: ČTK/Šváb David

"Je to o tom si ten zápas užít, protože ve Francii se jen tak nehraje. A také si vyzkoušet další věci. Bylo by dobré, kdyby zas dostali minuty i mladí kluci jako Vítek Krejčí, protože každá taková příležitost hráče posouvá dál," řekl kapitán Pavel Pumprla.

Že by Francie v současné oslabené sestavě mohla být k poražení, naznačila její čtvrteční prohra ve Finsku 69:76. Finové se tak udrželi ve hře o postup, o který se v posledním kole utkají v přímém souboji v Rusku.

To v případě vítězství může ještě zaútočit na druhé místo českého týmu, který však může být nakonec i první. K tomu by Ginzburgovi svěřenci museli vyhrát větším rozdílem, než byla listopadová domácí porážka s Francií 65:79.

Tehdy ještě tři a půl minuty před koncem Češi vedli, ale pak odpadli a koncovku prohráli 0:18. V odvetě by mohli s podobným výkonem pomýšlet na překvapení. "Francie ale určitě bude chtít kvalifikaci končit vítězně. Bude to hodně těžké," připouští Pumprla.

Francie podobně jako čeští basketbalisté postrádá své největší hvězdy z NBA a Evropské ligy. Klíčovou postavou je pivot Málagy Mathias Lessort, který má zkušenosti z Euroligy a byl i draftován do NBA, kde zatím čeká na smlouvu. Hře dává myšlenku rozehrávač Andrew Albicy a proti Finsku se blýskl 19 body dvaadvacetiletý Amine Noua.

Postup na šampionát má jistý zatím jen sedm z dvanácti evropských celků. Poslední zápasy tak kromě třetího postupujícího ze skupiny K mezi Ruskem a Finskem musí určit ještě další čtyři účastníky turnaje v Číně.

Ve skupině L má nejlepší výchozí pozici Srbsko, ale nesmí doma prohrát s Izraelem, který první vzájemný zápas vyhrál o devět bodů. Izrael ale zároveň potřebuje, aby Gruzie podlehla Estonsku. V případné minitabulce tří týmů by na tom bylo nejlépe Srbsko. Zamotaná je i skupina I, kde zřejmě rozhodne až přímý zápas mezi Černou Horou a Lotyšskem.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články