Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Cesta basketbalistů kvalifikační skupinou MS povede přes Bosnu a Hercegovinu, Litvu a Bulharsko

Českým basketbalistům budou v kvalifikaci MS v cestě stát výběry Litvy, Bosny a Hercegoviny a Bulharska. Rozhodl o tom los v sídle Mezinárodní basketbalové federace (FIBA) ve švýcarském Miesu. Šampionát za dva roky budou hostit Indonésie, Japonsko a Filipíny.

"Je to vyrovnaná skupina, kdy bude samozřejmě záležet na aktuálních sestavách. Třeba v Bulharsku mají jednoho euroligového hráče a obvykle ho do týmu dostanou. Bosna pro změnu disponuje americkým hráčem na perimetru a ostatní opory s výjimkou Nurkiče z NBA zřejmě bude mít také k dispozici. Je to typický tým z bývalé Jugoslávie, který se nikdy nevzdává. S Litvou jsme se v poslední době utkávali často a i s ní můžeme uspět," řekl kouč českého týmu Ronen Ginzburg.

"Obecně jde říct, že kdokoli může doma porazit kohokoli. My ale s kvalitní sestavou a dobrým přístupem jistě máme šanci na postup," uvedl Ginzburg. Přeje si, aby měl k dispozici všechny dostupné krajánky, a to i z Japonska, kde vedle Patrika Audy bude nově působit také Ondřej Balvín. "Především ale doufám, že v zahraničních soutěžích získají hráči ještě víc zkušeností. Věřím, že s naším jádrem z posledních let včetně mladých kluků můžeme dosáhnout dobrých výsledků."

S Litvou si jeho svěřenci zopakují souboje z kvalifikace mistrovství Evropy, jehož jednu ze základních skupin bude hostit příští rok v září Praha. S jistotou účasti na šampionátu prohráli loni v únoru ve Vilniusu 89:97 a o rok později na stejném místě v "bublině" podlehli 74:94.

S Bosnou a Hercegovinou bojovali Češi v závěrečné fázi kvalifikace na minulé mistrovství světa v Číně, kde nakonec dosáhli na historické šesté místo. V září 2018 v Sarajevu vyhráli 85:80 a v únoru 2019 doma v Pardubicích už s jistotou postupu zvítězili 69:64. S Bulharskem naposledy změřili síly v kvalifikaci na ME v roce 2019. 

MS bude poprvé v historii hostit více zemí. Japonsko a Filipíny, účastníci posledního MS, mají automaticky jistý start. Indonésie má jako podmínku skončit do osmého místa na asijském šampionátu, který uspořádá v příštím roce. Pokud se jí to podaří, zabojuje v asijsko-oceánské kvalifikaci 16 týmů o pět účastnických míst místo šesti. V americké zóně bude hrát 16 zemí o sedm míst na MS, v africké 16 mužstev o pět.

Kvalifikační zápasy v základních skupinách se budou hrát mezi 20. a 30. listopadem letošního roku, od 21. února do 1. března 2022 a od 27. května do 5. června příštího roku. Do další fáze se posune čtyřiadvacet týmů a vytvoří čtyři šestičlenné skupiny.

Do nich si týmy přenesou výsledky s dosavadními soupeři a utkají se se zbývajícími třemi soky. Okna jsou vyhrazena od 22. do 30. srpna 2022, od 7. do 15. listopadu a 20. do 28. února 2023. Na mistrovství světa postoupí z každé skupiny první tři celky.

Los první fáze kvalifikace basketbalistů o mistrovství světa 2023 - evropská část:

Skupina A: Srbsko, Slovensko, Belgie, Lotyšsko.

Skupina B: Bělorusko, Velká Británie, Řecko, Turecko.

Skupina C: Chorvatsko, Švédsko, Finsko, Slovinsko.

Skupina D: Izrael, Německo, Estonsko, Polsko.

Skupina E: Francie, Portugalsko, Maďarsko, Černá Hora.

Skupina F: Bosna a Hercegovina, Litva, Bulharsko, ČR.

Skupina G: Gruzie, Severní Makedonie, Španělsko, Ukrajina.

Skupina H: Rusko, Nizozemsko, Island, Itálie.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články