Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Češky ztroskotaly v osmifinále, Kanadě podlehly o dvacet bodů

Ankara – České basketbalistky na mistrovství světa v Turecku skončily svou pouť turnajem už v osmifinále. Obhájkyně stříbra podlehly Kanaďankám vysoko 71:91. Přemožitelky českých hráček čekají ve čtvrtfinále Australanky. Češkám v zápase nefungovala obrana, která byla dosud jejich největší zbraní. Mezi osm nejlepších týmů na velkém turnaji se nedostaly poprvé od mistrovství Evropy 2009 a teprve podruhé za posledních 13 let.

Kateřina Bartoňová
zdroj: ČTK autor: Stanislav Kolařík

"To, že jsme prohrály o dvacet bodů, asi nikdo nečekal. Kanada si to jednoznačně zaslouží. Asi chtěly víc. Přehrály nás individuálními činnostmi, měly jsme obrovské problémy s doskokem," zhodnotila nejlepší střelkyně na české straně Eva Vítečková.

Svěřenky Lubora Blažka věřily, že Kanaďanky budou po náročném večerním utkání s Francií unavené, ale na hřišti to vypadalo obráceně. Kanaďanek bylo plné hřiště a především ve hře jedna na jednu prokazovaly větší rychlost, sílu a agresivitu. Většinu košů dávaly po nájezdech z pod koše, a to i přes nejlepší českou obránkyni Janu Veselou.

Za stavu 13:15 navíc sudí pískli přísnou technickou chybu Petře Kulichové po jejím předchozím faulu a Kanaďanky toho využily k odskočení na devět bodů, což byl jeden z klíčových okamžiků zápasu. Soupeř získal klid a pokračující aktivitou nadále rozebíral českou obranu.

"Bohužel jsme soupeřky neubránili ve hře jedna na jednu. To není o taktice hry, ale prostě jsme nebyli schopní svou soupeřku ubránit," mrzelo trenéra Blažka. "Přišlo mi, že jsme k tomu přistoupily docela vlažně. Hrály jsme, jako by se nemohlo nic stát. Když prohrajeme, tak prohrajeme, když vyhrajeme, tak vyhrajeme. Nebyly jsme vůbec agresivní a nedokázaly jsme ubránit situaci jeden na jedna," dodala Michaela Stejskalová.

Kulichová svou chybu napravila hned v úvodu druhé čtvrtiny, kdy dala tři koše s faulem a pomohla snížit rozdíl na tři body. Ještě po šťastné trojce Kateřiny Elhotové to bylo o čtyři, jenže Kulichová si připsala třetí faul, šla střídat a bez ní byl český tým v útoku slabý. Kanaďanky to využily a ještě do poločasu získaly dvouciferný náskok.

Hlavní rozdíly – obranný doskok a hra jedna na jednu

Ve druhé půli zavelela pěti body v řadě Elhotová, ale reprezentantky javorového listu neznervózněly a neustále si udržovaly náskok kolem deseti bodů. A to i proto, že českému týmu znovu nefungoval obranný doskok. Když pak soupeři začal padat míč do koše i z dálky, bylo to o 17. "Může to být o nepozornosti, o síle, o volbě špatného postavení. Je fakt, že doskok rozhodoval," uznal po zápase kouč Blažek.

Možný obrat nastartovala kapitánka Vítečková osmi českými body v řadě a ještě vykřesala naději. Lvice už v přípravě dokázaly Kanadu v poslední čtvrtině přehrát o 17 bodů a nakonec těsně vyhrát, tentokrát se však něco takového nestalo.

Trenér Lubor Blažek:

"Vyhrál lepší, ale přesto bych považoval za úspěch, že český ženský basketbal na světové akci byl, a budu rád, když takových týmů bude víc."

Poučené Kanaďanky si zkušeně hlídaly náskok a českému týmu nepomohla ke zvratu ani nejlepší česká střelkyně minulého ME Michaela Stejskalová. Poprvé na turnaji dostala větší prostor a jako jedna z mála se vyrovnala Kanaďankám ve hře jedna na jednu. Při závěrečné zoufalé snaze českého týmu ale rozjeté soupeřky manko ještě navýšily.

"Minimálním cílem bylo skončit mezi nejlepší osmičkou," přiznala zklamaná Vítečková. "Doufám, že mladé holky získaly aspoň zkušenosti do budoucna a z toho negativního turnaje si vezmou nějaká pozitiva," uzavřela Vítečková.

Kanada - ČR 91:71 (22:13, 44:32, 65:55)

Nejvíce bodů: Gaucherová 17, Fieldsová 15, K. Plouffeová 13 - Vítečková 17, Elhotová 13, Kulichová a Zrůstová po 12. Rozhodčí: Bonnerová (USA), Zamojski (Pol.), Wang Ce-po (Čína). Fauly: 23:18. Trestné hody: 22/19 - 23/16. Doskoky: 41:23. Trojky: 4:3.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články