Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Češky vládnou basketbalu 3x3. Světovou jedničkou je Krumpholcová

Praha – Žebříčku nové olympijské disciplíny, basketbalu 3x3, vládne devatenáctiletá Sára Krumpholcová. Vedle loňské mistryně světa jsou první také Daniel Kačer v žebříčku mužů do 18 let a ve stejné věkové kategorii mezi dívkami i Kateřina Galíčková.

Sára Krumpholcová (vpravo)
zdroj: ČTK autor: Zehl Igor

Česko má v nejlepší desítce světového žebříčku hned trojí zastoupení. Za Krumpholcovou je sedmá Anna Hrušková a osmá Kamila Hošková. Všechny tři se pak za sebou seřadily na prvních třech místech žebříčku do 23 let.

"Pokud vezmeme v potaz, že za poslední dva roky jsme v kategorii juniorek bronzoví a stříbrní, tak tam není žádná diskuze o tom, že v tuto chvíli patříme mezi ženami do absolutní světové špičky," řekl sportovní ředitel české reprezentace Michal Kruk.

Mezi muži vládne Srbsko v čele s Dušanem Bulutem, nejlepší Čech Roman Zachrla je až na 59. místě. I proto svaz věří, že by situaci mohl zlepšit lídr juniorů Kačer. "Chci věřit, že loňská U18 odstartovala novou éru 3x3 v Čechách, jelikož se poprvé probojovala na ME, rovnou vítězstvím v kvalifikačním turnaji. Byl to historicky první turnaj světové úrovně, který jsme v mužské části vyhráli," dodal Kruk.

České basketbalové federaci se zejména mezi ženami vyplácí, že vsadila na výchovu specialistů na 3x3, kteří tuto disciplínu neberou jen jako doplněk k pětkovému basketbalu. Motivaci hráčů zvyšuje fakt, že 3x3 se stalo oficiální disciplínou pro olympijské hry 2020 v Tokiu.

"Federaci to stojí obrovské finanční prostředky, protože hráči se zapojili do vzdělávacího systému FIBA Fast Track, kde je povinností účastnit se několika speciálních turnajů po celém světě. To samo o sobě by ale nestačilo, a tak junioři absolvují každý víkend turnaje po celé Evropě. To je pravou příčinou prvních pozic ve světových žebříčcích," vysvětlil Kruk.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články