Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Češky si v předkvalifikaci mistrovství světa zahrají v Mexiku s Venezuelou, Mali a Jižní Koreou

V předkvalifikaci mistrovství světa v roce 2026 se české basketbalistky utkají na turnaji v Mexiku s Jižní Koreou, Mali a Venezuelou. Rozhodl o tom čtvrteční los. Turnaj se uskuteční 19. až 25. srpna krátce po olympijských hrách v Paříži, kde bude národní tým scházet.

Gabriela Andělová v utkání proti Řecku
zdroj: FIBA.basketball

Svěřenkyně trenérky Romany Ptáčkové se v Mexiku představí ve skupině A. Ve skupině B bude hrát domácí výběr, Černá Hora, Nový Zéland a Mosambik. První dva týmy postoupí do semifinále. Vítěz turnaje si zajistí postup mezi 24 účastníků kvalifikace o světový šampionát, který bude hostit v roce 2026 Berlín. Dvaadvacet týmů se do kvalifikace dostane na základě výsledků na kontinentálních šampionátech v příštím roce, kdy bude Euro spolupořádat Česko v Brně. Na mistrovství světa za dva roky se představí 16 družstev.

"Předem jsem si pro sebe říkala, že nechci z Afriky Mali, z Asie Koreu a z Ameriky Brazílii. Asi se to nemá dělat, protože to ze dvou třetin nevyšlo," konstatovala Ptáčková na webu České basketbalové federace. "Mali a Korea jsou podle mě z toho výběru na svých kontinentech nejsilnější. Basket v Mali šel hodně nahoru v posledních letech. Jejich mladé hráčky dost často chodí do Španělska a do USA na univerzity," upozornila česká trenérka.

S basketbalistkami Mali se potkala v předchozích letech na MS hráček do 19 let. "Není to jen o atletičnosti, ale i po technické stránce šly hodně nahoru. Korea hraje typický asijský basketbal v naprosto atypickém spacingu, což spoustě týmů nevyhovuje. Obrovská pohyblivost a technická zdatnost hráček a skvělé střelkyně z dlouhé vzdálenosti. Hodně se to podobá japonskému basketbalu," pokračovala Ptáčková. S Venezuelou žádnou zkušenost nemá. "Teď přichází práce asistenta Martina Bašty sehnat skauting."

Aspektem je i nadmořská výška

Jako favorita turnaje vidí Černou Horu. "Hodně těžko se takhle dopředu říká, jak to bude vypadat. Nevím, v jakém stavu je aktuálně basketbal v Mexiku a Mosambiku. Na první dobrou bych řekla, že Černá Hora má nejlepší los a je favorit, ale všechno může být jinak," prohlásila Ptáčková.

"Musíme vzít v potaz i nadmořskou výšku, ve které se bude hrát. Když už tam pojedeme, tak chceme jet v co nejlepším složení a chceme uspět. Na druhou stranu pro náš mladý tým jsou to obrovské zkušenosti hned k dalšímu roku a EuroBasketu, protože takové soupeře by pro nás bylo hodně složité domluvit a dostat na jedno místo," dodala trenérka.

Druhý předkvalifikační turnaj bude hostit v srpnu rwandská metropole Kigali, kam byly z evropských týmů nalosovány Maďarsko a Británie.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články