Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Češky si v předkvalifikaci mistrovství světa poradily i s Koreou a flirtují s postupem

Druhé utkání v předkvalifikaci mistrovství světa, druhé vítězství. České basketbalistky zdolaly Jižní Koreu 76:63 a nakročily k postupu do semifinále turnaje v Mexiku. Skupinu uzavřou zápasem proti Venezuele, která podlehla Mali. Přímý přenos střetnutí Česko – Venezuela sledujte ve čtvrtek od 22:20 na ČT sport a ČT sport Plus.

Emma Čechová
zdroj: FIBA

Stejně jako v úvodním duelu proti africkému týmu táhly národní tým pivotky. Emma Čechová dala 15 bodů, Julia Reisingerová o dva méně.

České basketbalistky vedou tabulku se čtyřmi body, za nimi následují Venezuela a Mali s třemi body. Korea s dvěma body už je nečekaně mimo hru o postup. Dva celky ze skupiny A se probojují do semifinále, ve kterém narazí na soupeře z druhé skupiny ve složení Mexiko, Černá Hora, Nový Zéland a Mosambik. Do hlavní fáze kvalifikace se dostane jen vítěz turnaje.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Sestřih utkání basketbalistek Česko – Jižní Korea

Korejky vyrukovaly s agresivní obranou a zejména díky své hvězdě Pak Či-so, která byla s 20 body nejlepší střelkyní zápasu, v úvodu vedly.

"Věděli jsme, že může přijít v nějaké části utkání zóna. Nečekali jsme, že přijde hned od rozskoku, takže jsme byli trochu zaskočení," řekl asistent trenérky Romany Ptáčkové Martin Bašta na webu České basketbalové federace. "Hledali jsme se, z toho pramenily chyby. Pak jsme si začali trochu věřit. Trefili jsme dvě střely a najednou jsme si dokázali dát míč z ruky, měli jsme sebevědomí a vytvářeli jsme si pozice nabouráním jejich zóny. Tím jsme to zlomili," doplnil Bašta.

Od stavu 14:16 předvedly Češky šňůru 10:1 a první čtvrtinu vyhrály o sedm bodů. Velký podíl na tom měla Gabriela Andělová, která proti Mali nedala ani bod, ale nyní stihla již v úvodním dějství tři trojky.

"Možná jsem si víc věřila než minule. Říkala jsem si, že budu střílet, když budu volná. Doufala jsem, že to padne, protože jsem střelec, jen si neberu tolik střel, kolik bych měla. Pomohlo mi, že hrály zónu," popsala rozehrávačka USK Praha, která nasbírala nakonec 11 bodů.

Střelba z dálky bývá silnou zbraní korejských basketbalistek, ale české hráčky jim dovolily za celý zápas proměnit jen tři tříbodové pokusy. V dalším průběhu si udržovaly náskok, který v závěru narostl až na 17 bodů po trojce Reisingerové.

"Byl to lepší výkon než proti Mali. Včera to bylo dost zbrklé, dnes to bylo daleko lepší," chválil Bašta. "Určitě nám pomohlo, že jim v první půli nepadaly trojky. Pak jim docela padly, ale my jsme nepolevily a udržely jsme tempo až do konce zápasu. Musely jsme být koncentrované po celý zápas, nesměly jsme vypustit žádnou jejich agresivní obranu, musely jsme omezit ztráty a pomáhat si," dodala Andělová.

Česko – Jižní Korea 76:63 (24:17, 38:31, 60:49)

Nejvíce bodů: Čechová 15, Reisingerová 13, Andělová a Šípová po 11, Vyoralová 10 – Pak Či-so 20, Pak Či-hojn a Čin An po 10. Trestné hody: 17/12 – 22/18. Trojky: 6:3. Doskoky: 44:32.

Zdroj
ČTK, CZ Basketball, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články