Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Amstel Gold Race

Češky se staly mistryněmi světa v basketbalu 3x3

Kuang-čou (Čína) - Češky porazily ve finále mistrovství světa v trojkovém basketbalu Ukrajinu 21:11 a staly se novými mistryněmi. Pro Česko získaly první seniorskou medaili v této disciplíně. Dosud jedinou medailí v trojkovém basketbalu byl letošní bronz juniorek na mistrovství Evropy. V cestě za zlatem Češky prohrály pouze s Francouzkami, klíčová byla semifinálová výhra 21:18 nad USA. 

České basketbalistky 3x3 slavící titul mistryň světa
zdroj: FIBA

Nejtěžším zápasem v cestě za nečekaným titulem bylo semifinále s USA, které nabídlo tvrdou a vyrovnanou bitvu. Utkání nakonec košem za tři body rozhodla Michaela Uhrová, jež původně ve výběru vůbec neměla být.

Uhrová je totiž především šéfkou reprezentačního týmu, ale z důvodu nedostatku hráček musela nominovat i sebe samu. Důvodem byl pozdní termín konání světového šampionátu. V říjnu totiž většině hráček již začala sezona pětkového basketbalu a musí být ve svých klubech.

Je nám líto, video expirovalo.
Češky finále MS basketbalu 3x3 rozhodly rekordním rozdílem

"Bylo těžké sehnat hráčky v tomto termínu, ale stejné to měly i ostatní týmy. Také FIBA si uvědomila, že to nebyl dobře zvolený termín, a příští rok bude mistrovství světa už v červnu," kroutila hlavou nad termínovou listinou vedoucí týmu, která má doma titul mistryně Evropy v klasickém basketbalu z roku 2005.

Do týmu se kromě ní dostaly Tereza Vorlová, Kateřina Novotná a Sára Krumpholcová, jež si mezi seniorkami odbyla velký a úspěšný debut. Mladá hráčka platí za velký talent českého i světového trojkového basketbalu, což potvrdila i na nedávném mistrovství Evropy do 18 let, kde v českém dresu zářila a byla nejužitečnější hráčkou celého turnaje. Nebylo tedy překvapením, že právě její obličej shlížel z každého propagačního materiálu FIBA.

Češky čekala těžká základní skupina s Cookovými ostrovy, Francií, Rumunskem a domácí Čínou. Těžkého úkolu se však nezalekly, nestačily pouze na Francouzky a ze skupiny postoupily.

Ve čtvrtfinále si hladce poradily s Nizozemkami, v semifinále zdolaly favorizované Američanky a titul si nenechaly proklouznout mezi prsty s Ukrajinkami, které porazily 21:11. Soupeřky předtím v play-off vyřadily silné celky Francie a Španělska, ale o české vítězství se dvě minuty před koncem postarala juniorka Krumpholcová.  

"Jsme mistryně světa a je neuvěřitelný zážitek, co tyhle holky, které pomalu ani nebyly v národním týmu pětkového basketu, dokázaly," řekla Uhrová, která předloni dovedla český tým jako trenérka ke čtvrtému místu. Sama už je juniorskou mistryní světa v pětkovém basketbalu z roku 2001.

"Tento úspěch řadím v kariéře hodně vysoko. Pořád nejvíc pro mě znamená titul z juniorek, ale tohle je velká věc už proto, že nejsem aktivní hráčka a dostat se do formy je těžší a těžší. A že tu ještě ve 34 letech dokážu takhle běhat a hrát, toho si moc cením, protože trojkový basket je fyzicky mnohem náročnější," uvedla Uhrová.

"Trochu se bojím, aby mi naše federace nezrušila smlouvu jako trenérce a aby po mně zase nechtěli hraní," dodala s úsměvem.

Češky v turnaji celkově nastřílely 122 bodů, úspěšnější byly už jen USA, které nakonec braly bronzovou medaili. Individuální statistiky ovládla Španělka Aitana Cuevas Mediavilla, jež v sedmi zápasech nasbírala 56 bodů. Z Češek byla nejproduktivnější Uhrová s 39 body, která obsadila celkové páté místo. Skvělý výkon ale podala i Krumpholcová.

"Náš benjamínek zazářil. My jsme ji sem kvůli těm jejím střelám braly. Má na to ruku a my na ni pak pracovaly, aby ty pozice měla," chválila osmnáctiletou hráčku Uhrová.

"Musím ale přiznat, že pro mě větší emoce byly po semifinále než finále. Holkám jsem řekla, že když jsme porazily Ameriku, tak Ukrajina nás dostat nemůže. Měl by vyhrát ten, kdo porazil Ameriku. A když jsme pak vedly o tři čtyři body, bylo znát, že Ukrajinky už to trochu vzdaly," dodala.

Zdroj
iDNES, ČT sport, fiba.com, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články