Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Jezdectví ČR 2024

Češky přejely Venezuelanky a vyhrály skupinu předkvalifikace. Nyní je čeká domácí Mexiko

Stoprocentní bilance českých basketbalistek v předkvalifikaci světového šampionátu se rozšířila o další zápas. V závěrečném utkání ve skupině A deklasovaly v Mexico City soupeřky z Venezuely 86:49 a stvrdily suverénní postup do další fáze. O postup do finále turnaje, jehož vítěz si zajistí účast v kvalifikaci pro mistrovství světa v roce 2026, budou svěřenkyně trenérky Romany Ptáčkové hrát v sobotu s domácím Mexikem.

České basketbalistky v utkání předkvalifikace mistrovství světa
zdroj: facebook.com/CZ.BASKETBALL

Češky na turnaji v Mexiku nejprve porazily Mali 84:63 a ve druhém střetnutí vyhrály nad Jižní Koreou 76:63. Už před posledním duelem ve skupině měly navíc jistou místenku v semifinále poté, co v odpoledním měření sil zvítězila Jižní Korea nad Mali 87:63.

Zápas proti Venezuele odstartoval kvůli technickým potížím s půlhodinovým zpožděním, ale české basketbalistky zdržení nijak nevyvedlo z míry a začaly zápas brzy kontrolovat. Pomohlo jim k tomu i kvarteto trojek v první čtvrtině – oba pokusy z dálky proměnila Julie Pospíšilová a jednou uspěly Julia Reisingerová a Tereza Vyoralová.

"Aspoň jsme měly víc času na rozstřílení a padaly nám střely z dálky, takže v tom nevidím problém. Byly jsme trochu ztuhlé, ale zvládly jsme to rozběhat," řekla Zeithammerová pro Českou basketbalovou federaci.

Střely za tři body navíc vycházely reprezentantkám i v dalším průběhu, celkově jich svěřenkyně trenérky Ptáčkové proměnily čtrnáct. Čtyři trojky daly shodně Vyoralová a Zeithammerová. Venezuelanky se naopak z větší vzdálenosti radovaly dohromady jen čtyřikrát.

Ve druhé čtvrtině zvítězil národní tým 17:6 a jednoznačný průběh měla i následná třetí část. Závěrečná desetiminutovka byla sice nejvyrovnanější, ale přesto Češky náskok ještě navýšily.

"Do zápasu jsme šly s respektem, protože jsme věděly, že tenhle tým je silový, hodně individuálně šikovný a mysleli jsme, že to bude těžký zápas. Měly jsme rozebrané hráčky a zvládly jsme je dobře pokrýt, proto takový rozdíl," prohlásila Zeithammerová.

"Báli jsme se, jak zapůsobí zdržení začátku zápasu, ale zapůsobilo to asi skvěle. Měli jsme skvělou střeleckou úspěšnost, jen jsme se pomaleji rozjížděli v obraně," uvedl asistent trenérky Ptáčkové Petr Treml.

"Chvíli to vypadalo jako exhibiční zápas, ale my jsme s tím nebyli spokojení, protože chceme vycházet z obrany a tam jsme byli příliš tolerantní a moc slabí. Pak se to zlepšilo a ubránili jsme všechny hlavní hráčky, na které jsme se připravovali," dodal.

Mexičanky v přímém souboji o první místo ve skupině B podlehly Černé Hoře 71:74 po prodloužení a utrpěly první porážku v turnaji. České basketbalistky proti nim před týdnem sehrály generálku a zvítězily 57:45.

Česko – Venezuela 86:49 (30:19, 47:25, 67:35)

Nejvíce bodů: Andělová, Vyoralová a Zeithammerová po 12, Reisingerová 11 – Fajardová 13, Díazová 10. Trestné hody: 20/12 – 19/13. Fauly: 20:20. Trojky: 14:4. Doskoky: 50:34.

Zdroj
ČTK, CZ Basketball, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články